Ilyen is van: optimisták a vállalkozók

Továbbra is némi optimizmus jellemzi a hazai kis- és középvállalatok üzleti várakozásait.
NAPI Online, 2007. október 2. kedd, 11:14

Nem változott érdemben az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúraindexe szeptemberben. A mutató értéke 93,4 százalék lett, azaz a hazai vállalkozások üzleti várakozásai az elmúlt év szeptembere óta mérsékelten erősödő optimizmust jeleznek - derül ki az Ecostat közleményéből.

A következő fél évben a nemzetgazdasági feltételek némi javulásával, illetve szinten maradásával számol a cégek majdnem kétharmada, rosszabbodást feltételez 36 százalékuk. Saját vállalatuk rövid távú kilátásainak megítélése is hasonló az előző hónapokéhoz. A derűlátó várakozások aránya 23 százalék, a stabilitásról szólóké 44 százalék. A pesszimista előrejelzések aránya változatlan, 33 százalék.

A következő tizenkét hónapban a hazai vállalkozások egyötöde tart a piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától. Új tőkeerős versenytárs megjelenését 33 százalékuk valószínűsíti. A vállalatok körében a versenyhelyzettel kapcsolatban tapasztalható enyhébb aggodalom nem utal a piacvesztéstől való félelem elterjedésére.

A beszállítói lehetőségek megítélése augusztus óta romlott, a korábbi 31 százalékkal szemben a cégek 26 százaléka bizakodik a kapcsolatteremtés kiépítésében.

A hazai kis- és középvállalatok a nemzetgazdaság lassuló fejlődése mellett saját működési feltételeikben nem számolnak kedvező változással. A belföldi kereslet visszaesése, az adó- és járulékrendszer tervezett, számukra hátrányos átalakítása, a magas infláció a vállalkozások számára komoly kihívást jelent - összesíti felmérései eredményét az Ecostat.

Szeptemberben a kkv-szektor inflációs prognózisa éves átlagban 6,6 százalék volt, ami elmarad a reálisan várható mértéktől. A decemberre vonatkozó fogyasztói áremelkedést a cégek 7,2 százalékra becsülik, ez meghaladja a szakértői konszenzust. A saját termékek, szolgáltatások áremelési törekvése augusztus óta gyengült, a korábbi 6 százalékról 4,5 százalékra csökkent az árnövelési szándék.

HOZZÁSZÓLÁSOK