Ilyen még nem volt a magyar-román határon

Megnyílik július 11-én, szombaton Nagylaknál az első autópálya-határátkelő Magyarország és Románia között - közölte a romániai Autópályák és Országutak Országos Társaságának (CNADNR) szóvivője a Mediafax hírügynökséggel. Ugyanaznap átadják a Pécska (Pecica)-Arad közötti 16 kilométeres sztrádaszakaszt, illetve a magyar M43-as pálya Makó és az országhatár közötti 23 kilométeres szakaszát - tette hozzá a szóvivő.
Napi.hu, 2015. július 1. szerda, 15:52
Fotó: Napi.hu

A Mediafax a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Arad megyei szervezetétől arról értesült, hogy az avatásra Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnököt is várják. A Nagylak (Nadlac)- Csanádpalota autópálya-határátkelő megnyitása nyomán Arad és Temesvár lesz Románia első két nagyvárosa, amelyet bekapcsolnak az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

Az A1-es jelzésű, Erdély déli részén haladó autópálya Pécska-Arad szakaszát 2013-ban kellett volna átadni, de a CNADNR felbontotta a szerződést a korrupciós ügybe keveredett korábbi kivitelezővel, és új közbeszerzési eljárást írt ki a munkálatok befejezésére. Ennek a szakasznak a megnyitása után Temesvárig lehet majd pályán eljutni, és várhatóan még az idén átadják a forgalomnak azt a hiányzó szakaszt, amely kiegészíti a sztráda Temesvár-Lugos (Lugoj) közötti részét.

A Lugos és Déva közötti, dombvidéken átvezető 100 kilométeres autópálya-szakaszon is folyik már az építkezés: ez leghamarabb a jövő év folyamán készülhet el. A dél-erdélyi sztráda Déva és Nagyszeben közötti 115 kilométeres részén tavaly óta lehet közlekedni.

A román főváros azonban még évekig nem kapcsolódhat be az európai autópálya-hálózatba: a Déli Kárpátokat az Olt völgyén átszelő, Nagyszeben és Pitesti közötti 115 kilométernyi sztrádának még csak most készül a megvalósíthatósági tanulmánya, amire néhány hete kötött szerződést a CNADNR.

A román kormány szerdai ülésén memorandumban hagyta jóvá az új határátkelő megnyitásához szükséges magyar-román kormányközi egyezmény megkötését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.01 18:57

jó hír ...,összenő ,ami 1500 éve összetartozik...hunok-avarok-magyarok !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html