Ilyen nincs: esőadót akartak bevezetni Magyarországon

Esőadót akart bevezetni a képviselő testület Kiskunhalason, amit a telkekről elfolyó csapadékvíz után kellett volna fizetni. Az ötlet olyan felháborodást váltott ki a helyiekben a 24.hu szerint, hogy inkább visszatáncoltak az ötlettől.
Szabó Zsuzsanna, 2018. július 5. csütörtök, 09:36
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A terv az volt, hogy ha a telken belül keletkező csapadékot a közműrendszerbe vezetik, akkor az után csekély összegű közműdíjat kell majd fizetni. Ha viszont azon kívül folyik el a víz, akkor jelentősebb díjat szedne be az önkormányzat.

Az ötlet annyira kiverte a biztosítékot a helyieknél, hogy a testület inkább visszatáncolt az ötlettől, írja a baon.hu-ra hivatkozva a 24.hu. A képviselők azzal védekeztek, hogy egy hosszú távú intézkedési csomagot dolgoztak ki, a tervek között pedig az is szerepelt, hogy a házak udvarán összegyűlt, majd a szennyvízhálózatba vezetett csapadékért csatornadíjat, az utcára folyó vízért pedig egy kiszámolt összeget kell majd fizetni.

A képviselő testület legutóbbi ülésén módosította a csomagot, eszerint felével megemelik majd az elvezető csatornák karbantartására szánt összeget, a közintézmények és bérlakások körül található esőcsatornákra pedig külön tervek készülnek majd.

A határozat szerint a város 2019-es és 2020-as költségvetésében 2-2 mintaprojekt kivitelezésének költségeit biztosítja majd, a további szükséges munkálatokat pedig az év végéig kell felmérniük.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK