Íme, az 1500 milliárd forintos kérdés!

Magyarországon nem cserélik ütemezetten a víziközmű-hálózat csöveit, az elöregedett, akár 100 éves csövekhez csak akkor nyúlnak, ha csőtörés akadályozza a vízszolgáltatást. Minimum évi 100 milliárd forintos ráfordítást igényelne a rendszer, összességében pedig 1500 milliárd forintba kerülne az elavult hálózat cseréje.
Domokos László, 2018. március 22. csütörtök, 17:30
Fotó: Pixabay

Az elöregedett vízhálózat országos problémát jelent. Egyes becslések szerint 200 éves lemaradásunk van - mondta Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára az InfoRádiónak.

A szervezet becslése szerint 1500 milliárd forintra lenne szükség a vezetékek cseréjéhez, de vannak ennél magasabb kalkulációk is.

Ha a javaslataink szerint 100 milliárdos évi tempóban elkezdhetnénk a csőcseréket, az már látványos eredménnyel járhatna, mert egyelőre esélyünk sincs e feladat ellátására. A szolgáltatóknak nincs pénze a cserékre, központi forráshoz pedig eddig nem jutottunk - mondta Nagy Edit.

Jelenleg csak karbantartási - havária jellegű - csőcserék vannak, vagyis ott cserélnek, ahol már probléma jelentkezett. Ám lassanként az egész vezetékrendszert cserélni kellene, mert "úgy néz ki, mint a toldott-foldott nadrág" - fogalmazott a főtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK