IMF: a magyar gazdaság lassan fog felépülni

Magyarország csak lassan fog felépülni a recesszióból jövőre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint; az IMF azonban úgy látja, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya meredeken csökken.
NAPI Online, 2008. november 18. kedd, 08:12
Fotó:

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn tette közzé a Magyarország számára megnyitott készenléti hitelkerettel kapcsolatos saját szakértői jelentését (staff report) a szervezet honlapján. A Valutaalap helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság 2009-ben 1 százalékkal fog zsugorodni, 2010-ben pedig csak 0,6 százalékkal fog növekedni. Az IMF szerint a magyar gazdaság növekedése csak 2011 után érheti el a 3 százalékos szintet Nyugat-Európának, Magyarország fő exportpiacának a lassulása, valamint a globális forrásszűkülés miatt.

A staff report azt is megállapította: Magyarország külföldi finanszírozási szükséglete magas marad annak ellenére, hogy jövőre meredeken zuhanni fog a folyó fizetési mérleg hiánya. Az országnak 2009 végéig várhatóan 39 milliárd euró teljes külső finanszírozásra lesz szüksége. Ennek egy részét a közvetlen külföldi beruházások, az EU-ból származó nettó pozitív tőketranszfer, a portfólió-áramlás, valamint a bankok és vállalatok külföldi forrásai fogják fedezni, így mintegy 20 milliárd euró finanszírozási rés marad.

Az IMF főigazgatója múlt héten elmondta, hogy az IMF kisebb szakértői küldöttséget küld decemberben Magyarországra, majd február környékén kerül sor a hitelprogram rendes felülvizsgálatára. Értékelése szerint az IMF-hitelkeret megnyitása óta "azt látjuk, hogy a piaci helyzet javulóban van" Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK