Indul az egészségügy átalakítása a Semmelweis Terv nyomán

Érvényes egészségpolitikai koncepciója van az országnak, amelyet a szakma széles rétegeivel való egyeztetés után fogadott el a kormány - mondta az egészségügyi államtitkár a parlament egészségügyi bizottságának ülésén.
NAPI, 2011. június 29. szerda, 21:00
Fotó:

Szócska Miklós a Semmelweis Tervről szóló kormányhatározat hatályba lépésének alkalmából kijelentette, hogy a koncepció kidolgozása nem titkos műhelymunka, hanem nyilvánosan felvállalt fejlesztési folyamat volt. A koncepció egységes kormányzati támogatást élvez - írta az MTI.

A Semmelweis Terv elsődleges feladatairól szóló kormányhatározat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A döntések közül az államtitkár kiemelte, a kormány egyetértett azzal, hogy egy 1-1,6 millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épülő állami egészségszervezési intézményrendszer jöjjön létre.

Döntés született a három fővárosi sürgősségi centrum, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről, az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ év végéig történő felállításáról, továbbá a sport-egészségügyi ellátórendszer megújításáról is.

A főváros és vonzáskörzetének átalakításához a források szűkösek. Ezért ennek fedezetére a korábban egészségügyi célt szolgáló intézmények esetleges hasznosításából, vagy értékesítéséből nyerhető forrást használnák fel. Az államtitkár itt ismét leszögezte: pénz nem kerül ki az egészségügyből.

Ugyanígy az ellátórendszerben keletkezett tartalékokat is az egészségügybe forgatják majd vissza, méghozzá elsősorban a dolgozók bérére.

Az Új Széchényi Tervvel rendelkezésre álló forrásokat a jövőben csak a rendszerstratégia mentén lehet igénybe venni - mondta az államtitkár, hozzátéve: a 3. és 4. negyedévben olyan népegészségügyi, és emberi erőforrás fejlesztést segítő pályázatok jelennek majd meg, amelyek szintén a rendszer átszervezését segítik.

Mindezek mellett a kormány a Semmelweis Tervhez kapcsolódó első forrásteremtő lépést is támogatja - mondta Szócska, utalva a népegészségügyi termékdíj bevezetéséről szóló javaslatra.

A szaktárca népegészségügyi törekvéseiről elmondta, a szervezett szűrések felé fognak elmozdulni. Ebben sokat segít az, hogy a szűrések a TAJ-szám alapján már most is követhetőek. Szócska szerint az is cél, hogy az ellátórendszerbe kevesebb beteg kerüljön, ezért a prevenció területén is áttörést kell elérni.

HOZZÁSZÓLÁSOK