Indulhatnak Pécsre az uniós pénzek

Felépülhet végre Pécsett a Zsolnay kulturális negyed, egy másik projektnek köszönhetően pedig megújulnak a város közterei és parkjai: a két beruházás uniós támogatásáról szóló szerződéseket tegnap írták alá a pécsi városházán.
NAPI, 2009. augusztus 14. péntek, 15:37
Fotó:

Az évi 200 ezer látogató fogadására készülő Zsolnay kulturális negyed felépítésével kulturális központként születhet újjá egy öthektárnyi, zárványként megmaradt iparterület, a 10,9 milliárd forintos beruházáshoz 9,25 milliárd forintnyi támogatást nyújt az EU.

A projekt keretében 40 ezer négyzetméter épületterület újul meg és ötezer négyzetméter épül hozzá, a jövőre Európa egyik kulturális fővárosaként működő Pécs multifunkcionális rendezvénytérrel, kiállítótérrel, kétszintes parkolókkal, gyalogoshíddal lesz gazdagabb.

A Zsolnay-gyár területének megújításával funkció szerint elkülönülő új negyedek jönnek létre, a Zsolnay családhoz, a gyárhoz és a kézművességhez általában kötődő Míves negyedtől egészen az Egyetemi negyedig.

A közterek és parkok újjászületését szolgáló 5,5 milliárdos projektet 4,64 milliárdos uniós támogatással valósítja meg Pécs önkormányzata, ennek keretein belül megújul egyebek mellett a Széchenyi tér, a Kossuth tér, a Tettye és a keleti városrész közterületei.

HOZZÁSZÓLÁSOK