Dübörög a járvány Magyarországon, mégsem fogy az ellenszer

Több mint egymillió ember térítésmentesen kaphatná meg az influenza elleni védőoltást, mégsem jelentkeznek a háziorvosoknál a vakcináért.
Komócsin Sándor, 2020. február 10. hétfő, 08:44
Fotó: Pixabay

Továbbra sem népszerű az influenza elleni ingyenes védőoltás, ezt mutatja a vonatkozó statisztika - írja a Világgazdaság. Az idei szezonban rendelkezésre álló 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina 53,3 százalékát használták fel január elejéig a háziorvosok - tudta meg a napilap a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

Eközben a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január vége és február eleje között 30 ezer beteg (az előző héthez képest 72 százalékkal több) panaszkodott influenzaszerű tünetekre. Ez azt jelenti, hogy százezer lakosból 307 kereste fel a háziorvosát a panaszaival.

A praxisokban a térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, valamint az immunhiányban szenvedők kaphatják meg ingyenesen. Rajtuk kívül ajánlott még az ellenanyag beadatása az egészségügyi intézményekben és az állattartás területén dolgozóknak is.

HOZZÁSZÓLÁSOK