Online is lehessen nyilatkozni a fizetési számláról - Rogán Antal az erről szóló, zárószavazás előtti módosító indítványát vasárnap nyújtotta be a parlamentnek.

Az előzetes napirend szerint az Országgyűlés hétfőn szavaz arról a fideszes javaslatról, amelynek értelmében jövő év február 1-jétől havonta kétszer lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni a bankautomatákból, összesen 150 ezer forintot.

A törvényjavaslathoz október végén nyújtott be módosító indítványt a költségvetési bizottság, kezdeményezve, hogy a fogyasztóknak személyesen a banknál kelljen megtenniük - december 1-je és jövő január 20-a között - írásos nyilatkozatukat arról, melyik fizetési számlájuk esetében kérik biztosítani az ingyenes pénzfelvételt. A testület indoklása szerint ez minimalizálja annak lehetőségét, hogy az ügyfelek hibásan kitöltött nyilatkozatokat küldjenek a bankoknak.

Rogán Antal a vasárnap beterjesztett, zárószavazás előtti módosító javaslatában ezt azzal egészítené ki, hogy az ügyfelek internetbankon keresztül is megtehessék a fizetési számlát megjelölő nyilatkozatukat.

A frakcióvezető indoklásában azt írta: a fogyasztók érdekét leginkább az szolgálja, ha az ingyenes készpénzfelvétel jogával a törvényjavaslat által lehetővé tett legrövidebb időn belül élni tudnak. Ehhez elengedhetetlen a helyesen kitöltött nyilatkozatok minél előbbi leadása - hangsúlyozta, majd hozzátette: a leghatékonyabban úgy küszöbölhető ki hibás vagy valótlan tartalmú nyilatkozatok leadása, ha a fogyasztók személyesen a banknál vagy a pénzintézet - biztonsági azonosítással ellátott - elektronikus szolgáltató rendszerén keresztül teszik meg nyilatkozatukat.