A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Szegeden Botka László polgármester a városi védelmi bizottság vezetőjeként - hívja fel a figyelmet a portál.

A korlátozó intézkedésekkel együtt a polgármester kedden üzemkezdettől pénteken üzemzárásig ingyenessé teszi a tömegközlekedést mindenkinek - amelyhez semmiféle iratra nincs szükség -, és arra kéri a lakosságot, hagyják otthon a kocsikat, vegyék igénybe az ingyenes villamos-, troli- és buszjáratokat. Mivel a szmog jelentős része a fa, szén és egyéb anyagok égetéséből származik, emellett azt kérik a lakosoktól, hogy a szilárdtüzelés helyett használjanak gáz- vagy elektromos fűtést.

A vonatkozó kormány- és minisztériumi rendeletek szerint amennyiben egymást követő két napon a szálló por mennyisége meghaladja a 100 mikrogramm per köbmétert, és az időjárási helyzet a következő napon nem javul, el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert Szegeden szombat óta nagyon magas a szálló por mennyisége - napi átlaga a riasztási küszöb másfélszerese -, amely csak reggel pár órára csökkent az egészségügyi határérték, légköbméterenként 50 mikrogamm szintjéig, majd újra emelkedni kezdett. 13 órakor már újra az egészségügyi határérték dupláját, a riasztási küszöbnek megfelelő mennyiséget mértek, és szintje folyamatosan emelkedett. Az Országos Közegészségügyi Központ szombat óta veszélyesnek értékeli Szeged levegőjét - húsz másik városéval együtt.

Szeged polgármestere az egyelőre állandósult szélcsendes, hideg-párás, felhős időjárási helyzetre tekintettel szombatig rendelte el a szmogriadót. Az intézkedés részeként nem közlekedhetnek a városban a kétütemű járművek, és kitiltja Szeged közigazgatási területéről az 5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a városon átmennie sem szabad ezeknek a járműveknek. Tilos a belső égésű motorral ellátott, helyhez kötött berendezések (például aggregátorok, munkagépek) működtetése is, kivéve a tartalék áramforrásként használt aggregátorokat. A korlátozások betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki megszegi, arra szabálysértési bírságot szabnak ki.