Internetadó: Magyarország menetel vissza a 30-as évekbe (FT)

Két lépés előre, egy hátra - így értékeli az internetadó-tervezet módosítását az FT. Ez az Orbán-kormány szokásos módszere akarata érvényesítésére, valamint a nyílt erőszak helyett az ellenfelek anyagi ellehetetlenítése. A Washington Post kiszámolta mennyibe kerül egy gigabájt.
Napi.hu, 2014. október 29. szerda, 11:30

Sok olyan tömegtüntetést láthattunk, ahol az emberek a kenyér vagy a tej árának emelése ellen vonultak az utcára, ám Magyarország tegnap valami újat mutatott: több tízezer ember a gigabájtok drágulása miatt tiltakozott - kezdi tudósítását a Washington Post. A cikkből kiderül, hogy a magyaroknak már az internetadó nélkül is sokkal többe van a világháló, mint más európai nemzeteknek.

A finn Rewheel távközlési elemző cég számításai szerint minden költséget figyelembe véve Magyarországon egy gigabájtnyi adat továbbítása 13 dollárba (3000 forint) kerül, míg Finnországban 25 dollárcent (60 forint) ez az összeg. Aggodalomra azonban nem ez ad okot igazán, hanem az, hogy a legkisebb további költségnövekedés is eltántorítaná a magyarokat attól, hogy többet használják a világhálót.

Lenyomja a mobilinternetet

Az Orbán-kormány adójának egyik velejárója lehet, hogy erősebben visszaszorítja a mobiltelefonos internetezést, mint a vezetékest. A felhasználók nehezebben ellenőrizhetik és korlátozhatják munkahelyi, illetve otthoni internetezésüket, mint okos telefonjuk használatát. Emiatt az előbbi után fizetendő adóba nem kevés morgás után beletörődhetnek, míg az utóbbit visszafoghatják.

A Rewheel vizsgálatai szerint a magyarországi mobil-adatforgalom havonta személyenként kevesebb mint 0,2 gigabájt. A magyarok ezzel Európa leggyengébben muzsikáló nemzetei közé tartoznak. Észtországban például egy gigabájt ez az adat, Svédországban, a kontinens legnagyobb mobil-adatforgalmát pordukáló államában, 1,5 gigabájtot fogyasztanak az emberek.

A mobil széles sávú hálózatokat jellemzően a fiatalok használják. Az USA-ban a 18-24 éves korosztály tagjainak majdnem 80 százaléka rendelkezik okos telefonnal, miközben a 65 évesnél idősebbek körében 18 százalék ez az arány. Magyarországon a 25 éven aluliaknak csak negyede használ okos mobilt, miközben a közeljövőben a mobil-adatforgalom bővülésétől függ az internet fejlődése az országban.

Pávatánc

Tágabb összefüggésben ír a tegnapi tüntetésről a Financial Times (FT). Az internetadó elleni vehemens tiltakozást látva az adótörvényt előterjesztő kormány meghirdette a felső korlátot, amivel hátralépett egyet. Ezt megelőzően, a forgalomarányos adóztatással kettőt tett előre. A magyar parlament számtalanszor megtette már ezt - fogalmaz a magyar származású George Szirtes tárcájában.

Orbán Viktor miniszterelnöknek eszébe jut valami reggel, amiből délutánra törvény lesz. Aztán, miután kiderül, hogy valami nem klappol, módosítják a jogszabály. Az alaptörvénybe is jó párszor belenyúltak. Az EU bírálataira reagálva előbb visszavonták a kritikus törvényi szövegeket, majd megváltoztatott szövegezéssel visszaillesztik azokat. Így ropják a két lépést előre, egyet hátra táncát.

Többről szól

Az internetadó másként is beleilleszkedik az Orbán-kormány hagyományos módszertanába. Ez is a szabad véleménynyilvánítás korlátozásának sajátos, rejtett módja - állítja az FT cikkírója. Magyarországon nem tartóztatnak le embereket és nem tesznek tiltólistára senkit. Csak anyagilag lehetetlenítik el azokat, akik nem értenek egyet a hivatalos irányvonallal.

Jó példa erre a Klubrádió és más nem kormánypárti sajtóorgánumok esete, amelyek reklámforrásait kiszárították, az anyagi ellehetetlenülés szélére sodorva őket. A nem eléggé patrióta kulturális alapok nem igazán számíthatnak támogatásra, míg a vonalasokat bőségesen jutalmazzák, a külföldről finanszírozott civil szervezetekre különféle vádakkal gyakorolnak nyomást. Az internetadó ebből a nézőpontból nézve lehet a szabad véleménynyilvánítás és -alkotás visszaszorításának eszköze.

A kormány támogatását élvező média eközben nyomja a sikerpropagandát, mit sem törődve például azzal, hogy több százezer a vállalkozás iránt nyitottabb magyar hagyta el az országot 2010 óta. A megváltoztatott választási törvény alapján kiírt áprilisi parlamenti választásokon Orbán nagy többséggel győzött, ezzel egyidejűleg az ország szegényebb részein előretört a szélsőjobboldali Jobbik. Magyarország Szirtes szerint menetel visszafelé az 1930-as évekbe. A Fidesz nyelvezete nem tesz különbséget a tragédia és a komédia között, és nem ismeri a jövőt, csak a múltat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2014.10.30 17:19

@tsz-elnok: Nem töröltettelek -attól mulatságosabb vagy-, mielőtt ezért habzana a szád. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2014.10.30 16:27

@tsz-elnok: Köszi a kérdésed, kellemesen érzem magam, kiegyensúlyozott az életem. Mint ahogy a kommentjeimből is érezhető. Bosszantó mi? :D
te, egy idegbeteg módjára becsmérelsz, szitkozódsz. Kinek a viselkedésével/sorsával vannak gondok?

Tudod kiegyensúlyozott vagy az idegbeteg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2014.10.30 15:24

@tsz-elnok: "miert nem hagyod szo nelkul?" Szó nélkül hagytam, vagy tudsz ide másolni valamilyen reakciómat? :)

"NA ÉS, EZT KI MONDTA???????" Tudtam én h nem kapok választ. :)
1 órakor aludni szoktam, szóval keversz valakivel. :)

Kész... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2014.10.30 14:57

@tsz-elnok: Az első kedves kérdésedre válaszolva, a @foldnyuzo haverod írta pár kommentel lejjebb. :)
"Nem mas mint nemhivatalosan az USA egyik legnagyobb ellensege." NA ÉS, EZT KI MONDTA???????

A többi irományod megint a szokásos semmi, csak beteg fantáziálás. Szóra sem érdemes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.30 14:43

@MLB2014: Ki mondta, hogy orbania az USA baratja??? Nem mas mint nemhivatalosan az USA egyik legnagyobb ellensege. De hiszen NATO tag? Milyen? Papiron? Romaniahoz, Lengyelorszaghoz kepest mivel jarul hozza? Par okrosszekerrel, amivel marciusban Beregszaszba akart gyozedelmesen bevonulni??? Mi lesz ha az USA verge mint ellenseget kezdi kezelni orbaniat es megvalositja Trianon II-t??? Ha marad csonka-megcsonkabb orbania akkor az ujabb leszakitott teruletek mem mindig az EU-ban fognak maradni es az orbanbasi duktatura csak Putapest es kornyekere (max. 2,5 millio lakos) fog kiterjedni. Igy a bekemenetesek atsetalhatnak az egesz orszagocska teruleten 1 nap alatt. Szep setalast!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html