Iparűzési adó: közeleg a visszaszámlálás

Egy európai bírósági döntéstől függően az iparűzési adó megszüntetésére szólíthatja fel Magyarországot az Európai Bizottság (EB). Kovács László szerint a Pénzügyminisztériumnak megoldást jelenthet, ha megváltoztatják az adóalapot és az árbevétel helyett nyereségalapúvá teszik az adónemet. Részletek a NAPI Gazdaság mai számában.
NAPI Online, 2005. július 22. péntek, 07:00
Fotó:

Az EU felkérheti a magyar kormányt arra, hogy szüntesse meg a helyi iparűzési adót, ha az Európai Bíróság a magyarhoz hasonló logikájú olasz regionális adó kapcsán elmarasztaló ítéletet hoz - mondta Kovács László adó- és vámügyi biztos a Reutersnek. Az uniós szakértők szerint ugyanis az iparűzési adó nem felel meg teljesen az EU jogszabályainak, mivel az áfairányelv csak egyetlen olyan adónemet enged egy tagországban, amely hozzáadottérték-alapú, ez pedig Magyarországon az áfa. Az EB-nél panaszt tettek az iparűzési adó miatt, a testület azonban az állásfoglalás előtt megvárja a bíróság döntését az olasz adóról. Erre Kovács szerint a következő hetekben vagy hónapokban kerülhet sor, és valószínűleg a regionális adó felszámolására szólítja majd fel az olasz kormányt a bíróság.

Kovács László azt is elmondta: jelezte a problémát a pénzügyi tárcának, amely szerint megoldást jelenthet, ha megváltoztatják az adóalapot és az árbevétel helyett nyereségalapúvá teszik az adónemet. A PM reagálása szerint nem ütközik az uniós szabályokba az iparűzési adó; egyrészt annak közvetlen jellege miatt - a minisztérium szerint nem hárítható a terhelés a fogyasztókra, szakértői vélemény szerint viszont egyszerűen kiszámítható, hogy mennyivel növeli meg a 2 százalékos adó a fogyasztói árat. Másrészt erre vonatkozó garanciát lát a kormány a csatlakozási szerződés versenyjogi fejezetében is, ami derogációt ad az iparűzési adó alóli mentességre 2007 végéig, ennek kapcsán rögzíti az adó konstrukcióját (adóalap és adómérték) - indokolja álláspontját a PM.

A teljes cikket megtalálja a NAPI Gazdaság mai számában.

HOZZÁSZÓLÁSOK