Óriási szegénység és jobbágyvilág Magyarországon

Lesújtó képet fest Magyarországról Ferge Zsuzsa szociológus, a szegénység legelismertebb hazai kutatója, aki szerint így vagy úgy minden magyar kiszolgáltatott helyzetbe került.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 17. hétfő, 13:34
Fotó: Shutterstock

Más országokban a központi forrásokból az egyenlőtlenségeket szeretnék csökkenteni, nálunk pont ellenkezőleg: a nem kimondott, de valóságos cél az egyenlőtlenségek növelése. Milyen más magyarázat lenne rá, hogy Magyarországon gazdag és szegény ugyanakkora adókulccsal adózik? - tette fel a költői kérdést a Népszavának adott interjújában Ferge Zsuzsa szociológus a szegénység legelismertebb magyar kutatója.

A progresszív adózást, amely legalább nagy vonalakban a jövedelemhez igazította a befizetendő adó mértékét, a Fidesz szüntette meg. A családi pótlék összege tíz éve változatlan, a családi adókedvezményeket viszont, amelyek nőnek, csak a magas jövedelemmel rendelkezők tudják igénybe venni.

Feudális függés

A közmunkarendszer, amelyet a Fidesz vezetett be, a segélyhez képest némi jövedelemnövekedést eredményezett ugyan, amit nem szabad lebecsülni, de a rengeteg pénzből fenntartott rendszerből csak a közmunkások 10 százaléka tudott átmenni a nyílt munkaerőpiacra. Ugyanakkor a közmunka jelenlegi formájában kiszolgáltatottságot, feudális függést teremtett, kéregetőket hozott létre szabad munkavállalók helyett.

Annak idején a Központi Statisztikai Hivatalban dolgoztam, megszállottja vagyok az adatoknak - folytatja a társadalomtudós. Szomorúan mondom, hogy a magyar statisztika olyan leszálló ágban van, amire története során még nem volt példa. A kormányzati kutatóintézetek kapnak pénzt, a nem kormányzatiak a fennmaradásukért küzdenek. Alig találok fontos, releváns adatokat, amelyek a szegénységre vonatkoznának. És ez nem kizárólag a KSH-ra, hanem minden adatközlőre igaz.

Az adóhatóság évkönyvében részletes kimutatás található a hivatal munkájáról - a jövedelmek és adók eloszlásáról szinte semmi. Noha hiányosak és pontatlanok az adatok, az a kép kirajzolódik, hogy Magyarországon közel négymillió ember él szegénységben, ezen belül 1,3 millió mélyszegénységben.

Félelem

Ferge Zsuzsa úgy látja, hogy Magyarországon ma nem elégedetlenek az emberek, hanem szoronganak. A kettő nem ugyanaz. Úgy véli, hogy az országban mindenki szorong. Még a hatalmon lévők is. Félnek nyilatkozni, mert tudják, hogy elég egyetlen rossz szó, és elvesztik az állásukat, a körön kívül találják magukat. A félelmük egyáltalán nem megalapozatlan. Kegyvesztések sorának vagyunk tanúi.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2018.09.18 16:58

Mivan Kommermócsing cikkíró úr?! Nem volt a külföldi sajtóban ma Magyarországot fikázó cikk? Már magyar forrásra kellett támaszkodnod a hülyeség sokszorosításában?
Ez a hibbant Ferge nagyon el van tévedve. KB minden javulást jelző mutató rekordot dönt éppen Magyarországon.
Soha nem volt ilyen kevés szegénységben és mélyszegénységben élő az országban! Nem véletlenül nem hoz semmilyen értelmes összehasonlítást vagy adatot Ferge.
Évente több ezermilliárddal gyarapszanak a családok, a gyerekek ingyen esznek, a családok megkapják az adókedvezményeket.
Az fáj Fergének, hogy nem a lumper iskolázatlan gyerekgyárosokat vagy a szingli juppikat támogatja a kormány, mert ha így lenne, még 20 év múlva is Orbán fejére olvashatnák, hogy lám-lám az Orbán rendszer alatt mennyi kis lumper született és azért tartunk ott ahol.

Amúgy még a pina.hu-n is volt cikk a rekord gyarapodásról:
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egyre_gazdagabbak_a_magyarok.610392.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2018.09.18 15:28

Azt a hülye Fergét , meg az ájvékolók miért nem húznak el oda , ahol kolbászból van a kerítés !! Nem értem mi a fene tartsa őket itthon !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.18 15:00

ertem, hogy mirol akar szolni a cikk, engem az egeszben az zavar, hogy pont azok nincsenek benne kepviselve, akiknek a cachet alliuk kene. tehat adott a kerdes, biztos, hogy az magyarorszag erdeke, hogy baszott nagy kulcsokkal adozzanak, amiket aztan videken a hulye ciganyoknak lehet adni, meg bozske utalvanyok formajaban fenntartani a jezus-orban kooperaciot? az emberek nagy resze valszeg azt mondana, hogy lofaszt mama.

igen, vannak szegenyek, es mindig is lesznek. a kerdes az, hogy akarnak-e az emberek evente megtobb szazmilliardot raforditani erre a retegre, vagy ugy gondoljak, hogy az orszag kepessegeit mar igy is messzemenoen meghaladja ez a fajta teher? mert el lehet azon filozofalgatni, hogyha 3* annyi adot fizetne mindenki, akkor milyen fasza vilag lenne a tanyan, csak ki a faszt erdekel?

en a szociologiat csak es kizarolag azokra tudom ertelmezni, akik onhibajukon kivul kerulnek hatranyos helyzetbe. az, aki iskolakerules tevoleges resztvevoje volt, az nem tartozik ebbe a kategoriaba, azok en meg a kozmunkatol is eltiltanam. a brexites foelbaszo cameron mondta azt, amikor a bevandorlo ciganyokat ostorozta, hogy money for nothing. ezt kene levaltsa a no school, no money.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.09.18 09:00

@MLB2018: @hedviga: Jaj ne beszélgessetek már vele, az isten áldjon meg téged meg a terabitet meg a Cefrét... :DDDD

Ember, hónapokra elkotródott innen, nem szemetelte tele a fórumot az idétlen, részegen írt kommentjeivel. Hagyjátok már szó nélkül, hátha elkotródik megint egy időre. Ezek a gőzös agyúak úgy működnek, hogy ha elég ingert kapnak, akkor maradnak. Ha provokáljátok, gerjesztitek az ingert, és akkor marad.... Amúgy lehet, hogy inger hiányában elhúz máshova... Próbáljuk már meg. Cefre, terabit, ti is hagyjátok békén kérlek, hátha... hátha... hátha.......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.09.17 21:29

@hedviga: bitcoinnal hogy állsz, rozmaring?
Sztem csak az mentett meg a buktától, hogy nem bírtad felfogni, hogyan lehet venni. :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html