Ismét kártérítést kell fizetnie a magyar államnak

A bíróságokon múlik, hogy a szerencsejáték-szervezők mekkora kártérítést kapnak a nyerőgépek betiltása miatt, de az biztos, az állam milliárdokat fog fizetni - írja a Népszabadság.
Napi.hu, 2015. október 8. csütörtök, 11:17
Fotó: Napi.hu

A Magyar Szerencsejáték Szövetség hatástanulmánya milliárdos nagyságrendűre becsülte a játéktermek és kocsmai nyerőgépek működését betiltó 2012-es törvénymódosítás okozta közvetlen veszteségeket. Az Európai Unió Bírósága idén júniusban mondta ki, hogy az adók többszörösére emelése, majd az engedélyek visszavonása egyik napról a másikra az uniós jogot sértő intézkedés volt, ám a magyar igazságszolgáltatásra bízta, hogy a sértetteknek elégtételt szolgáltasson. A bíróság ezért a panaszokat visszautasította, megerősítette azonban: a követelések a hazai jogorvoslati fórumok előtt érvényesíthetők. Egyelőre nem tudni, hogy a jogorvoslat mennyire lesz hatékony, mert a jogalkotással okozott károk miatt korábban nem lehetett perelni az államot - írja a Népszabadság.

2011-ben még 22 ezer nyerőgép üzemelt, ám számuk a játékadó ötszörösére emelésének hatására négyezer alá csökkent. A parlament arról is döntött, hogy nyerő automatákat 2012 októberétől csak kaszinókban lehet felállítani. A játéktermeket be kellett zárni, és a szórakozóhelyeken is véget vetettek a szerencsejátéknak. A vállalkozók így lehúzhatták a rolót, és dobhatták ki a berendezéseket. Ez a szövetség szerint önmagában 16 milliárd forint veszteséget okozott, míg további tízmilliárddal számoltak azért, mert a gépek telepítéséhez is beruházásokra volt szükség. Negyvenmilliárdos veszteséggel kalkulálnak amiatt, hogy a szerencsejáték-szervező cégeket fel kellett számolni - olvasható a napilapban. Ötezer alkalmazottat bocsátottak el.

Ez eddig nagyjából százmilliárd, és az ellehetetlenített vállalkozások elmaradt hasznáról még szó sem esett. A cégek éves bevétele legalább hatvanmilliárd forint volt, bár ennek felét játékadóként azonnal befizették, és számos más költségük is volt.

Az uniós bíróság szerint amennyiben a jogalkotó visszavon egy gazdasági tevékenység folytatására jogosító engedélyt, köteles ésszerű kompenzációs rendszert kialakítani, illetve olyan átmeneti időszakot előírni, amely lehetővé teszi az alkalmazkodást. Magyarországon ez azonban elmaradt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.10.09 13:16

@hunnorti: Jól érzed magad a Címeres Nemzeti Ökör szerepében?:))

Az Eu-t a legkevésbé sem érdekli a te igazságérzeted, te szerencsétlen orbanista.
Hoztak erőből egy törvényt, nem foglalkozva azzal, hogy mi lesz a következménye.
A kis emberre ne hivatkozz hülye jobber, mert az egész szerencsejáték buli a haverok helyzetbe hozásáról szólt. Aki itt sokat keresett a bolton az a csuti kegyenc parókakészítő!!
Így hálálta meg neki a Párttitkár Fia, hogy elintézett egy vacsorát Mr. Terminátorral. Ugyanis az USA jelentősnek tartott tisztségviselői nem tartották fontosnak a csuti személyét ahhoz, hogy találkozzanak vele....

Az Eu csak annyit tesz ami a dolga! Vegzálja a csuti maláj csapatát az elkövetett törvényszegésekért. Már túl sokba van a Népnek a messiásod csapata által okozott anyagi kár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.08 22:03

@matolcsy:

Várjál, miért is nem a narviki bíróság jutott eszedbe?

na miért is?

De ne törődj semmivel, úgyis eljutnak az ügyek az Emberi Jogi Bíróságra és ott kimagaslóan nagy kártérítés megfizetésére fogják kötelezni az EgyPárt Magyarországát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.10.08 21:30

@matyi2010: Aki egoista és semmi szociális éreke nincs az a CSÜRHE azon intézkedését érzi igazságosnak amit 2011-ben bevezettek.2010 óta a nettó minimál bér 2015 re 8 541 ft-ot nőtt míg a bruttó 1 200 000 ft-ot keresők nettója 2011 re egy év alatt több mint havi 160 000 ft ot nőtt.
Azért merem bírálni az egykulcsost mert a szegényeket tette koldussá.
Ma látogatott meg egy 52 éves jónevű orvos unoka öcsém fia aki megerősítette,hogy hasonló korú szakorvosi átlag nettó bér 300 000 ot alig éri el,míg egy 5 éve végzett frissen szerzett szakvizsgás orvos nem keres nettó 200 000 ft-ot. Az évi 414 ügyeleti órák helyett évi 1 000 órát teljesítenek de a különbözetet nem fizetik ki és most nem írják alá az önkéntes vállalkást. megerősítette ,hogy a mentőápolók havi nettója nem éti el a 100 000 ft ot a havi 176 000 örás szolgálat alatt.
Az előző beírásom azután pontosítottam az igazgatóval való beszélgetés után aki közölte az is ,hogy a kötelező óraszámot 30 %-al megemelték amiről nem fogok hallani a kormány szóvivőtől.
A volt jó képességű lakatosom egy nagymagyar vállalkozónál kapott munkát minimálbéren bejelentve a neje a csókos által üzemeltetett dohányboltban 6-órában dolgozik szintén minimál béren és a harmadik gyerekükre 21 400 ft pluszt kaptak 2011 ben amikor a ROGÁN 100 400 ft ot.
Ezeknek kellene örülni ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.10.08 21:01

megfigyelt, 2015. október 8., csütörtök 18:33

"A kisemberek ellensége a kormánynak nevezett CSÜRHE, Pl a egykulcsos adóval,"

A két nappal ezelőtti vitánknál se értettem mit akar a tanár házaspárnál az egykulcsos adóval.
Az egykulcsos adó a hibás,mert a példája szerinti tanár házaspár családjában 85 ezer az egy főre jutó nettó.
Azt elismerte, hogy ez valótlan, hiszen az alappal (szakvizsga, pótlékok stb nélkül) is 92 ezer a tényleges nettó,ami szeptember-januártól 98 ezer.
Azt továbbra sem értem, miért lenne jobb és igazságosabb a 2010-es progresszív kulcsokkal számított 87 ezer forint?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.08 20:29

A magyar bíróságokra van bízva.
...mert kire lenne másra?... a Tel Aviv-i kerületi bíróságra?....
A napi.hu félre tapsikolt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html