Ismét változtatnak az ingyenes készpénzfelvételen

Mindenkinek biztosított lesz a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, 150 ezer forintig, azoknak is, akiknek mínuszban van a számlaegyenlegük - közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel, miután a parlament költségvetési bizottsága módosító indítványt nyújtott be az ingyenes készpénzfelvételt lehetővé tevő fideszes törvényjavaslathoz.
MTI, 2013. október 30. szerda, 17:36
Fotó: Napi.hu

A Fidesz szerint a módosító indítvány világossá teszi, hogy mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez havonta kétszer, 150 ezer forintig. A bankoknak azok számára is biztosítaniuk kell az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét, akiknek negatív a számlaegyenlegük, minimum a munkabér erejéig. "Ennek oka, hogy csak az írható elő fogyasztói alapjogként, hogy mindenki díjmentesen juthasson hozzá a munkabéréhez a nettó átlagjövedelem mértékéig, azaz havi százötvenezer forintig" - írta közleményében a kormánypárti frakció.

Hangsúlyozták azonban, egyetlen pénzintézet sem kötelezhető arra, hogy folyószámlahitelt ingyenesen folyósítson. "Magyarul mindenki számára biztosított a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, százötvenezer forintos határig" - közölték.

Az Országgyűlés honlapján elérhető módosító indítványban a költségvetési bizottság azt javasolja, töröljék a szövegből azt a kitételt, amely szerint "a pozitív egyenleg erejéig" teljesített készpénzfelvétel lehet ingyenes. Rögzítenék, hogy ha a havi kétszeri ingyenes felvétel részben vagy egészben negatív egyenleg terhére történik, akkor a bank az adott hónapban a fizetési számlára érkező nettó munkabér összegét - de legfeljebb 150 ezer forintot - meghaladó készpénzkifizetés vagy -felvétel azon része után számíthat fel díjat, amely meghaladja a számlára átutalt nettó bért.

Egy másik módosító indítványában a költségvetési bizottság azt is egyértelműsíti, hogy a javaslat szerint a forintban történő készpénzkifizetés és a Magyarországon elhelyezett bankautomatából való pénzfelvétel esetén nem számolhat fel költséget a pénzintézet.

Javasolják azt is, hogy a fogyasztók személyesen a banknál tegyék meg - december 1-je és jövő január 20-a között - írásos nyilatkozatukat arról, melyik fizetési számlájuk esetében kérik biztosítani az ingyenes készpénzfelvételt. A testület indoklása szerint ez minimalizálja annak lehetőségét, hogy az ügyfelek hibásan kitöltött nyilatkozatokat küldjenek a bankoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK