A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa újabb negyed százalékponttal csökkentett az irányadó kamatát a mai ülésén, így az 6,5 százalékra csökkent. Az elemzők megosztottak voltak az MNB várható lépésében, ám már a legutóbbi kamatcsökkentés is elhibázottnak tartották sokan. Akkor a forintot a jelentős gyengüléstől a Fed monetáris enyhítése mentette be, amikor is bejelentették, hogy az amerikai jegybank havi 40 milliárd dolláros kötvényvásárlási programban kezd.

Az MNB nagyobb inflációt és mélyebb recessziót előre jelző új prognózisáról részletesen itt, az elemzői véleményekről pedig itt olvashat.

A kamatcsökkentésre legutóbb a négy - az Orbán-kormány által kinevezett külsős tag szavazott - míg az MNB elnöke Simor András és a két alelnök Karvalits Ferenc és Király Júlia alulmaradt véleményével. A döntés azért is sajátos mert az inflációt a jegybank 6 százalékra várja az idén, ami duplája a 3 százalékos inflációs célnak.

A forint érdemben nem reagált a bejelentésre, az euró 50 fillérrel drágult jelenleg 282,9 forinton áll.

Előzőleg londoni elemzők körében nem volt egyöntetű, de többségi előrejelzéssé vált, hogy a monetáris tanács kedden valószínűleg az alapkamat újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéséről dönt. Ugyanakkor a Reuters múlt heti budapesti felmérésében részt vevő 21 elemző közül 16 a piaci és az inflációs kockázatok miatt azzal számolt, hogy szinten marad a jegybanki alapkamat, míg öt elemző 25 bázispontos csökkentést valószínűsített.