A Dunántúl középső és déli részén éjszakáig, az Alföldön - főként annak középső sávjában - vasárnap reggelig további 15-20 milliméter eső várható.

Szombaton a nap nagy részében csak a Dunántúl nyugati felén várható síkvidéken is megmaradó, néhány centiméter hó. Az Alpokalja és a Bakony magasabb részein azonban a tartós havazás miatt helyenként akár 10 centimétert meghaladó hóréteg is kialakulhat.

A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet mellett a legtöbb helyen nedves, tapadó hóra lehet számítani, nagyobb mennyiségben az Alpokalján és a Zalai-dombságban, de a Bakonyban is eleinte nedves, tapadó hó formájú csapadék várható. (A ma déli óráktól az Északi-középhegységben, főként a Mátrában és a Bükkben is egyre inkább a havazás lesz a jellemző.)

Éjszaka az ország más területein is havazásba vált az eső, de eközben a csapadék visszaszorul a keleti területekre. A Nyugat-Dunántúlt kivéve 1-2 centimétert meghaladó megmaradó hóréteg kialakulása nem várható.

Vasárnap még a Tiszántúlon fordulhat elő kisebb havazás, de ekkor már néhány centiméteres friss hórétegre nem kell számítani - írta az OMSZ.

Szombaton az északi szél előbb a Nyugat-Dunántúlon, a Bakonyban, majd északkeleten is viharossá fokozódik (60-70 km/h). Vasárnap viharos lökések már csak északkeleten lehetnek. A magasabban fekvő helyeken, kiemelten a Bakonyban szombaton a szél helyenként hófúvást eredményezhet.

Magyar Közút: óvatosan vezessenek!

Az ország jelentős részén egyelőre eső esik, de a hőmérséklet a nyugati határ mentén csökken, és ezzel egy időben az eddigi eső egyre inkább havazásba vált át. A Kisalföldön és Vas megye nyugati felén már megmarad a hó, helyenként vékony lepel borítja a tájat, máshol még nem marad meg a hó, az úthálózat egyelőre vizes - közölte a Magyar Közút.

A megváltozott útviszonyok miatt a szokottnál vezessenek lényegesen óvatosabban, tartsanak nagyobb követési távolságot és lehetőség szerint nyári gumival szerelt autóval már ne induljanak útnak - figyelmeztet a közútfenntartó.

A Magyar Közút az időjárási körülményeknek megfelelően valamennyi megyében és az autópálya mérnökségeken II. fokú a téli tisztántartási készenlétet rendelt el, munkatársaik országszerte 467 fővel látnak el ügyeleti szolgálatot. Gépeikkel preventív módon, illetve a csapadékviszonyoknak megfelelően közvetlenül is végzik a síkosságmentesítési munkákat - írta közleményében a társaság.

Nagyobb fennakadást eddig nem jelentettek a társaság útellenőrei, ugyanakkor a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a téli időjárási körülmények között fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek. Az autósok indulás előtt az aktuális útviszonyokról friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon és a www.utinform.hu weboldalon, valamint a megyei ügyeleteken - elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.