Itt a fordulat a magyar államadósságban!

A hétfői kötvénylejárattal megtört a központi költségvetés adósságának hónapok óta tartó növekedése. Az adósságkezelő hajszál híján, de megúszta, hogy új adósságrekordot állítson be.
Papp Zsolt, 2014. július 30. szerda, 14:18
Fotó: Napi.hu

Hajszál híján, de megúszta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt, hogy újabb lélektani határt átlépve kerüljön az államadósság elleni harccal a a címlapokra. A július 20-ával záruló héten ugyanis a központi költségvetés adóssága 24 996,1 milliárd forintra ugrott, vagyis 3,9 milliárd forinttal marad el a szép kerek 25 ezer milliárd forintos szinttől. Az ÁKK számítása szerint ez az idénre várható GDP 83,7 százalékának felel meg - ez viszont rekord.

Az ÁKK csak a költségvetés adósságát publikálja heti rendszerességgel, az államadósság adatait az MNB negyedévente közli. A központi költségvetés adósságába nem számolják bele az önkormányzati adósságot - amely a konszolidáció után is eléri a 200 milliárd forintot - és a költségvetéstől független pénzügyi alapok adósságát, így az államadósság-mutató bőven a GDP 84 százaléka felett állhat. ( A második negyedéves államadósság adatok a jegybank augusztus 18-án publikálja a háztartások és az államháztartás előzetes pénzügyi számlái között).

Hónapok után jött a csökkenés

Az utóbbi másfél hétben viszont bizton csökkent az központi költségvetés adóssága: az ÁKK adatai szerint ugyanis múlt pénteken 47,7 milliárd forinttal apadt a központi költségvetés adóssága 24948 milliárd forintra, ami e hét hétfőjén tovább mérséklődött, hisz lejárt egy egymilliárd eurós államkötvény-csomag. Ez MNB-középárfolyamon számolva 308,5 milliárd forinttal csökkentette az adósságot, ami a május végi adósságszintnek felel meg. A hétfőn lejáró egymilliárd eurós kötvénycsomag 5 éves futamidejű volt és 2009-ben 6,75 százalékos hozammal kelt el. A most lejárt ötéves kötvény volt az a kibocsátás, amivel a magyar állam visszatért a pénzpiacokra a 2008-as államcsőd közeli helyzet, illetve az országot attól megmentő 20 milliárd eurós hitelcsomag felvétele után.

A központi költségvetés adóssága (milliárd forint)
Napi.hu

Az államadósságban, illetve a központi költségvetés adósságában még novemberben várható egy komolyabb zuhanás: ekkor esedékes ugyanis az IMF/EU hitelcsomag utolsó előtti törlesztőrészletének visszafizetése. A tervek szerint ekkor 2 milliárd eurót (kb. 600-620 milliárd forintot) fizet vissza az ÁKK az Európai Bizottságnak, az utolsó 1,5 milliárd eurós részlet visszafizetése 2016 első negyedévére marad. Mint ismert az EU/IMF hitelcsomagból a kormány az IMF által folyósított hitelrészt - idő előtt - visszafizette, így 2008 októberében felvett hitelprogram pénzügyi zárása 2016 első hónapjaiban várható. Az idei két nagy devizalejáratot az ÁKK március végi 3 milliárd dolláros kibocsátásokból finanszírozza: március 25-én egy 5 és egy 10 dollárkötvény-csomagot dobott a piacra az állam, a rövidebb 1 milliárdos csomagot 4 százalékos dollárkamattal, a nagyobbik 2 milliárdos 10 éves csomagot pedig 5,375 százalékos kamattal.

Napokon belül jön a kormányzati prognózis

A teljes államadósság mértéke tavaly decemberben a GDP 78,26 százaléka volt, ezt csökkenő pályán kell tartani, így az év végére 23840,5 milliárd forintos adósságot prognosztizálnak, ami a GDP 78,15 százalékát tenné ki. Ezzel szemben a központi költségvetés adóssága a múlt hét végén 24 948 milliárd forintot tett ki. Ha levesszük a hétfői törlesztést, illetve az októberi visszafizetést, a következő hónapokban nemhogy nem lenne növelhető a nettó adósság, hanem abból bőven faragnia kell majd az ÁKK-nak. A kedvezőbb GDP-arányos mutató kialakítását viszont segítheti a tervezettnél 2,3 százaléknál gyorsabb gazdasági növekedés. Az MNB előrejelzése szerint az idei gazdasági növekedés elérheti a 2,9 százalékot, a kormány augusztusban készíti el a frissített prognózisát, így jelenleg 2,3 százalékos növekedéssel számolnak.

Az új prognózis ismertében az államadósság várható alakulását is újra kell számítani, ekkor tudhatjuk meg, hogy az ÁKK-nak mit kell tennie annak érdekében, hogy az alaptörvény előírása szerint december/december alapon csökkenő pályán tarthassa az államadósságot.

Az Államadósság alakulása (Forrás: MNB)
Napi.hu


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2014.07.31 16:57

T. @Pestly1951: Az nem lehet ÉPESZŰ ember aki a 4%-alatti kamatozású IMF hitelt részben a 2011 március 29-én és 2011 április 11-én 7,875% kamatozású 30 éves futamidejű USD államkötvény értékesítéséből fedezte ,csak azért ,hogy az IMF ne szólhasson bele a stadion építésekbe.. Boldog ember aki nem ismeri a jelenlegi kormány HÜLYESÉGEIT./ az akkori árfolyam 200 ft/ USD ,jelenleg 232Ft/USD/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon3, 2014.07.31 16:31

@Hajnalka_vagyok: En se lennek meglepve, ha allamcsod iranyaba vinne az orszagot. Lehet, hogy ugy gondolja, hogy akkor a kulfoldi tartozasok 80-90%-at le kellene irni. A valosagban nem olyan egyszeru.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.07.31 16:16

A 2014-es költségvetést milyen uroval tervezték, 297-es-sel?

A minden 6-7 %-kal kvesebbet ( másoknak: többet ) ér.

A pénzünk legalább 15-20 %-kal kevesebbet.

Ennyit kormány még nem tett azért, hogy tönkretegye állampolgárait!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pestly1951, 2014.07.31 14:21

Csakhogy el ne felejtsétek !
Mit is akartak az új "tákolmányba"gránitba vésni,4 évvel ezelőtt ?
Az államadósság semmilyen körülmények között nem nőhet,és az első ciklus végéig,17000 mrd.alá kell csökkenteni !Most több mint 24000 mrd-nál tartunk,és akkor még nem beszéltünk a 3000 mrd.magánnyugdíj el-lopásáról!
Valóban itt a fordulat ! Ha ezt a "másik banda" csinálta volna,EZ AZ AGYAMENT DIKTÁTOR,már a fél országot lángba borította volna !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2014.07.31 13:30

T.@Hajnalka_vagyok: Csányi sem vett mert hasonlónak tartja a BÉKEKÖLCSÖNHÖZ , ez a rablóbanda leértékeli ha szükség lesz rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html