A korábbi februári adatokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú februári átlagnál (52,2), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (53,5 pont). A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Egy hónapig tartott a stagnálás, aminek most januárban vége szakadt, és második hónapja jelez bővülést az index. A 2016. február havi index 1,7 százalékponttal magasabb a januári (53,1 pont) értéknél, és az elmúlt fél év negyedik legmagasabb értéke.

Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a februároké 52,2). Az elmúlt három évben azonban a februári átlag e feletti, 53,5 pont volt. Az idei érték a hetedik legmagasabb februári érték 1995 óta.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi második hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 20 évben hatszor volt magasabb az index értéke februárban.

Az új rendelések mutatója emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát

A foglalkoztatottsági index 2014 januárjától csak a 2014. májusi és a 2015. áprilisi, szeptemberi és novemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték ismét növekedésre utal. Értéke magasabb lett januárhoz képest, és a legmagasabb februári 1995 óta.

A beszerzési mennyiség jelzőszáma nőtt januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat, és újból bővülést tapasztalunk, már második hónapja.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után hetedik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legkisebb februári.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és egy havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról lehet beszélni. E mutató értéke is nőtt az előző hónaphoz képest, és jócskán 50 pont fölött maradt. Az elmúlt egy évben 2014 decembere és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már hét hónapja tart.

A hónapban a cukor és a papír kapcsán jeleztek a cégek jelentősebb áremelkedést. Hiány volt megfelelő minőségű fűrészpor és tölgy fűrészáru kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről alumínium, bőrök, dió, foszfát alapanyagok, fólia, kálisó, lágyítók és mogyoró esetében számoltak be a válaszadóik.