Itt a kormány reakciója az azeri kiadatásra

A Külügyminisztérium vasárnap jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, Magyarország elfogadhatatlannak tartja az azeri kiadatási ügyben zajlott eljárást - nyilatkozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.
MTI, 2012. szeptember 2. vasárnap, 15:59
Fotó: Napi.hu

Magyarország az ügy minden részletében az Európa Tanács (ET) nemzetközi kiadatási ügyeket rendező 1983-as egyezménye szerint járt el - közölte Szijjártó Péter. Az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi jogi képviselője kezdeményezte az igazságügyi miniszternél, hogy Ramil Sahib Safarov Azerbajdzsánban tölthesse le büntetését; ezek után az igazságügyi tárca vezetője - az egyezmény előírásainak megfelelően - megkereste az azeri hatóságokat, akik jelezték, hogy a budapesti ítélet alapját képező bűncselekmény az ő államuk büntető törvénykönyve szerint is bűncselekmény, és életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető, majd közölték azt is, folytatni kívánják az ítélet végrehajtását - fejtette ki az államtitkár.

Diplomáciai jegyzéket nyújtott át Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Vilayat Guliyevnek, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, tájékoztatva őt, hogy Magyarország elítéli Azerbajdzsán lépését az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi kiadatása ügyében.

Azzal kapcsolatban, hogy az azeri fél végül nem az általa küldött hivatalos dokumentum szerint járt el, a magyar Külügyminisztérium vasárnap jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének: Magyarország elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást - közölte Szijjártó Péter. Megismételte: a kiadatási eljárás teljes egészében az ET-egyezménynek megfelelően történt, amely világos jogszabály arra vonatkozóan, hogyan és milyen feltételekkel kell végbemennie egy adott országban letartóztatott idegen állampolgár büntetés-végrehajtási célból való átadásának az anyaország számára. "Mi ezt egy nemzetközi jogi kérdésnek tekintettük és tekintjük" - rögzítette a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, megjegyezve, hogy évente átlagosan 8-12 ilyen kiadatás van Magyarországon, "tehát ez egy bevett nemzetközi jogi eljárás, amelyben semmi különös nincsen, most is minden ennek megfelelően történt".

Szijjártó: nincs hatással egymásra a kötvényvásárlás és az elítélt kiadatása

Arra a felvetésre, hogy több médium is arról cikkezett, párhuzam lehet a kiadatási ügy és Azerbajdzsán esetleges magyar államkötvény-vásárlása között, Szijjártó Péter azt válaszolta: "sokaknak élénk a fantáziája, de a helyzet az, hogy egy száraz nemzetközi jogi eset és két ország gazdasági együttműködése semmilyen módon nincs hatással egymásra".

Örményországgal kapcsolatban azt mondta: "mi tiszteljük és nagyra becsüljük Örményországot és az örmény népet, és természetesen biztosítjuk az örmény hatóságokat is arról, hogy Magyarország ezt az egész ügyet a nemzetközi jog keretein belül kezelte és kezeli egy Európa tanácsi egyezmény alapján".

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét.

Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tino, 2012.09.03 15:37

@nitro:
Az ir gazolo eseteben egy formalis hibaba kapaszkodtak. A kulon engedellyel Iro-ba hazalatogato elkovetotol visszaterte utan nem vontak be ujra az utlevelet. O meg kesobb siman hazautazott.
Nyilvan gyomorforgato, h ket gyereket a jardan elgazolo gyorshajto ennyivel meguszhatja. De ami valoban parhuzam a ket eset kozott: Ott is az (aktualis) magyar hatosag volt toketlen. Csomo ideig gurigaztak az uggyel, es hagytak hazautazni az elkovetot. Azt sem ertem, h miert nem maradt elozetesben. Mit gondoltak, h kit hoz majd ki vetkesnek birosag?! :-@
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

led, 2012.09.03 14:42

@Tacitus:
Dicséretes, hogy ennyire tájékozott vagy.. de segítek kicsit:

A 2012. augusztus 15-i keltezésű (XX-NBSKFO/3743/4/2012 sz.) számú levélben a vonatkozó nemzetközi jogszabályra hivatkozva Azerbajdzsán kötelezettséget vállal arra, hogy nevezett személy átadását követően letölti jogerős büntetését, és feltételes szabadlábra helyezése is legkorábban az ítélet meghozatala után 25 év múlva történhet meg.

De mindegy, legyen igazad jó szórakozást Neked és a spanoknak holnap a Kossuth térre, én inkább dolgozok!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.09.03 14:22

Ha az utóbbi hetekben nem az lett volna a téma hogy azeri kötvényvásárlással,esetleg hitellel kihúzzuk azt hogy IMF segítséget kelljen igénybe venni.Akkor ez az esemény egy szerencsétlen diplomáciai baklövés lenne.De ennek fényében ........
Mióta nagyképűek,pökhendik lettünk,azóta kudarc kudarc hátán,és elég drága ez a viselkedés.És egyre ostobább dolgokba sodródunk.
Pedig óvatosabban kéne eljárnunk.Egyedi népcsoport vagyunk,talán csak a finnek távoli rokonaink.A németek hálája is már fogyóban.És itt a nagy szláv tenger közepén nem igazán állunk nyerésre.Sem gazdaságilag,sem társadalmilag.
Szövetségesek kellenek!Nem csak Európában,a világ minden pontján.
A hatvanas,hetvenes,nyolcvanas években,de még a rendszerváltás után is minden ország szívesen tárgyalt,kereskedett velünk.Volt az országnak tekintélye.Mára ennek nyoma sincs.Ellenben gyűlnek a rosszakaróink.Miért van ez???
Lehet hogy a Fidesz politikusai okosak,de hogy nem tapasztaltak,megfontoltak az már több alkalommal bebizonyosodott.
Mikor ez kiderül,átmennek pökhendi,sértődött emberbe.Ez nem szerencsés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2012.09.03 13:49

@led:
Nem árt vmit tudni arról, miről beszél. Tudni azt, hogy
- az azeri sajtó, ami az ottani nagy vezér kegyéből működik, hősnek hirdette a gyilkost,
- az egyezmény szerint lehetett garanciát kérni, hogy nem változtatják az ítéletet (nem kérték) és
- az azeri kormány nem adott semmi garanciát, hogy a kiszabott büntetést végrehajtják, sőt tájékoztatta a magyar félt, hogy van lehetősség kegyelembe való részesítésére (értse aki akar,
- ?Az, hogy aztán ők hőst csináltak belőle már nem biztos, hogy a mi gondunk? .. DE IGEN, a világ és szerintem is, nagy gond hogy Orbán megsegítette egy ilyen brutális gyilkost, aki ráadásul rasszista indítékból, gyűlöletből ölt, hogy szabaduljon és hősként büszkélkedjen e tettével.

Ennyi tud vki, aki csak a kormány médiát olvas/halgat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

led, 2012.09.03 13:08

@Blama: és a többiek..

Tudtommal nem Orbán és nem Magyarország mentette fel azt a gyilkost könyörgöm!!
A kormány teljesített egy nemzetközi jogi normáknak megfelelő hivatalos kérelmet (mellesleg az azeriak előtte nyilatkoztak, hogy a kiszabott büntetést végrehajtják).
Az, hogy aztán ŐK hőst csináltak belőle már nem biztos, hogy a mi gondunk.

Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html