Itt a nagy bejgli teszt! Ezeket a termékeket vásárolja

Bejgliket tesztelt és ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 41 termékből 29-nél indítottak hatósági eljárást, közülük 7 esetben figyelmeztetik majd hiányosságok miatt a gyártókat. Kedveltségi (érzékszervi) vizsgálatot is végeztek az ellenőrök, ezen a bejglik sokkal jobban szerepeltek, mint a tekercsek, s a mákos bejglik verik a diósakat.
NAPI, 2012. december 21. péntek, 12:55
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) karácsony közeledtével a bejgliket vizsgálta. A Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai decemberben pékségekben és cukrászatokban, valamint kisebb és nagyobb kereskedelmi egységekben egyaránt ellenőrzéseket végeztek. A bejglik biztonsági és minőségi tulajdonságait ellenőrízték, a Magyar Élelmiszerkönyvekben foglalt előírások teljesülését (alak, felület, bélzet, szag, íz, valamint cukortartalom, zsírtartalom és töltelékarány), a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelményeket. A laboratóriumban mindezek mellett Salmonella és penész jelenlétet, és a mák töltelékű termékek esetén a mák morfin tartalmát is vizsgáltaák. A helyszíni előállítói hatósági ellenőrzések során a gyártmánylapok, az anyagnorma, a ténylegesen felhasznált összetevők ellenőrzése is megtörtént. Az ellenőrzés során 41 terméket mintáztak meg, amely 304 laboratóriumi vizsgálatot jelentett - írta közleményében a NÉBIH.

A bejgli előállításához használt mák alapanyagok ellenőrzése esetében nem volt határérték feletti alkaloid (morfin, kodein, tebain, narkotin) tartalom, valamint egyetlen termékben sem volt kimutatható a Salmonella baktérium vagy penész jelenlét.

Milyennek kell lennie a bejglinek?
Az előírás szerint a bejglinek legalább 250 grammnak kell lennie, a bejgli bélzetének zsírtartalma (szárazanyagra vonatkoztatva) legalább 22 százalékot, míg a cukortartalma legalább 7 százalékot el kell érnie. A népi hagyomány szerint a jó bejglibe annyi tölteléket kell tenni, mint amennyi a tészta. A töltelék késztermékhez viszonyított aránya az egyik legsarkalatosabb pont a bejgli megítélésében, ezért a jogszabály is előírja, hogy a töltelék mennyiségének a késztermékben legalább 40 százaléknak kell lennie, valamint a termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyiségének a töltelékben legalább 40 százaléknak kell lennie. Továbbá, a töltelék mennyiségét a termék megnevezésében is fel kell tüntetni.

2,6 milliós bírságot szabtak ki

Az ellenőrző hatóság a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt cukor és zsírtartalom határértékeknek nem megfelelő terméket sem talált. A vizsgált termékek között 1 megkülönböztető jelzéssel ellátott bejglinek és 2 "normál" bejglinek a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket. A hatóság 2 esetben talált nem megfelelőséget tömegellenőrzés során.

A legtöbb hibát a termékek jelölése, illetve érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata során találtak a hatóság szakemberei. A jelölés tekintetében az ellenőrzés során 21 termék esetében hiányosságokat tártak fel a hivatal munkatársai. 39 termék érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata történt meg, amelyek közül a szakemberek 7 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek.

A 41 termékből 29-nél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 7 esetben figyelmeztetésben részesítik majd a termék gyártóját. 22 termék kapcsán az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege - az előzetes adatok alapján - 2 630 000 forint lesz, amelyek kiszabására a fentiekben részletezett minőségi hibák miatt kerül sor.

Kedveltségi rangsort is felállítottak

Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát is elvégezte a hatóság. Az érzékszervi vizsgálatra 39 darab minta érkezett a
laboratóriumba: 15 mákos és 14 diós bejgli, valamint 10 egyéb, bejglihez hasonló termék (tekercsek, kalácsok és különféle, dió és mák tölteléktől eltérő bejglik). A termékek alakját, felületét, bélzetét, illatát és ízét vizsgálták; 0 pont jelentette az elfogadhatatlan, míg az 5 pont a legjobb, vagyis a kiváló tulajdonságot.

Elfogadhatatlan érzékszervi tulajdonsággal rendelkező, 0 pontos termék nem volt. Több mint 50 százalékuk közepes érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezett, 30 százalékuk nagyon jó vagy jó minősítést kapott és mindösszesen a megvizsgált termékek 20 százalékát találták a bírálók gyenge vagy nagyon gyenge minőségűnek.

A mákosak verik a diós bejgliket

A jogszabályok által szabályozott bejglik sokkal jobban szerepeltek, mint a tekercsek, amelyek közepes minősítésnél jobb érzékszervi minősítést nem kaptak. A mákos és a diós bejglik között is megállapítható némi különbség, ugyanis míg a vizsgált mákos bejglik több mint 50 százaléka nagyon jó vagy jó minősítést kapott, addig a diós bejglik alig 15 százaléka kapott nagyon jó vagy jó minősítést. Összességében elmondható, hogy a bejglik és a hasonló termékek minősége közepes, vásárlás során ugyanolyan eséllyel vehetünk nagyon jó, mint nagyon gyenge érzékszervi tulajdonsággal rendelkező terméket.

A kedveltségi vizsgálat eredménye az alábbi táblázatokban foglaltók össze:

5 pontos mákos bejglik
Termék
Gyártó
Mákos Bejgli 0,5 kgKisgergely Fagylaltgyártó és Kereskedelmi Kft., Miskolc
Prémium Mákos Bejgli 400 gInterfood-Európa Kft., Budapest
Bejgli tartós mákos 50 % töltelékkel 500 gÓbudai Sütőipari Zrt., Szigetszentmiklós
Mákos bejgli 0,5 kgFejes Pékség Kft. , Kemenesszentpéteri Sütőüzem
Forrás: NÉBIH
4 pontos mákos bejglik
Mákos beigli 500 gKarmó Ferenc cukrászmester, Budakalász
Mákos beigli 500 gPálma 99' Kft., Budapest
Mákos bejgli 0,5 kgOsváth Kereskedőház Kft., Érd
Mákos beigli 500 gNervus-Mos Kft., Éden Cukrászda, Miskolc
Forrás: NÉBIH
3 pontos mákos bejglik
Mákos beigli 400 gNardai Anita pékmester, Magyarpolány
Mákos Beigli 500 g 48 % töltelékAuchan Magyarország Kft., Törökbálint
Mákos beigli 500gTekes Fejes József Sütöde, Budapest
Mákos beigli 500 gForgalmazó: Penny Market Kft., Alsónémedi
Forrás: NÉBIH
1 pontos mákos bejglik
Mákos Bejgli 40 % töltelékkel 500 gPOLUS COOP ZRT.Ungari Kőnig Sütőüzem, Veszprém
Mákos Beigli 500 gPannon Sütő KFT. Tapolcai Sütőüzeme, Tapolca
Fornetti Mákos Bejgli 40 % töltelékkel 500 gForgalmazó: Fornetti KFT., Kecskemét
Forrás: NÉBIH
5 pontos diós bejgli
Diós Bejgli 500 gTakács Ágnes cukrász, Budapest
Forrás: NÉBIH
4 pontos diós bejgli
Diós-aszalt s. barackos beigli 50 % töltelékkel 500 gKiskunfélegyházi Malom Kft. Kiskunfélegyháza
Forrás: NÉBIH
3 pontos diós bejglik
Bejgli tartós diós 50 % töltelékkel 500 gÓbudai Sütőipari Zrt., Szigetszentmiklós
Prémium Diós Bejgli 400 gInterfood-Európa Kft. Budapest
Diós Bejgli 40 % töltelékkel 500 gPOLUS COOP ZRT.Ungari Kőnig Sütőüzem, Veszprém
Diós Beigli 500 gSCHÖNIG CUKRÁSZATI KFT., Veszprém
Diós Beigli 500 gPékmester Biscuits Kft., Balatonkenese
Diós Beigli 400 gNardai Anita pékmester, Magyarpolány
Diós Beigli 500 g 48 % töltelékAuchan Magyarország Kft, Törökbálint
Diós Beigli 500 gPataki Cukrász Kft., Érd
Diós bejgli 500 gBackerei Intersweet Kft., Budapest
Diós beigli 500 gForgalmazó: Penny Market Kft., Alsónémedi
Fornetti Diós Bejgli 40 % töltelékkel 500 gForgalmazó: Fornetti KFT., Kecskemét
Forrás: NÉBIH
2 pontos diós bejgli
Diós Beigli 500 gPannon Sütő Ipari és Kereskedelmi Kft., Tapolcai sütőüzem
Forrás: NÉBIH
Egyéb termékek
4 pontos termékek
Mákos kalács 350 gForgalmazó: Spar Magyarország Kereskedelmi Kft, Bicske
Diós-mogyorós kalács 350 gForgalmazó: Spar Magyarország Kereskedelmi Kft, Bicske
3 pontos termékek
Auchan gesztenyés beigli 48% töltelék 500 gAuchan Magyarország Kft, Óbuda
Gesztenyés beigli 500Auchan Magyarország Kft, Dunakeszi
Ceres Ünnepi Mákos tekercs 500 gCeres Zrt., Győr
Mákos tekercs 315gAuchan Magyarország Kft, Dunakeszi
Marcipán ízű tekercs 500 gAuchan Magyarország Kft, Óbuda
2 pontos termékek
Diós tekercs 500 gKét Sz Kft., Gyöngyössolymos
1 pontos termékek
Mákos tekercs 500 gKét Sz Kft., Gyöngyössolymos
Mákos tekercs 500 gORSI BT., Budapest
Forrás: NÉBIH

HOZZÁSZÓLÁSOK