Itt a várva várt hír a nyugdíjakról - jegyezze meg ezt a dátumot!

Jövő hónap 10-én egy utalványon kapják meg az érintettek a novemberi nyugdíjat, az egyösszegű emelést és a nyugdíjprémiumot – értesült a Magyar Idők. A posta valamivel később kezdi a kézbesítést.
K. Kiss Gergely, 2017. október 12. csütörtök, 12:30
Fotó: Napi.hu

A törvényi szabályozás szerint a 2017. novemberi nyugdíjprémium maximum összege 12 ezer forint lesz, legfeljebb ennyit kaphat egy nyugdíjas - derül ki a Magyar Idők birtokába került dokumentumból.

Az átlagos, 112 305 forintos saját jogú nyugdíj esetében a 12 ezer forintos nyugdíjprémium, valamint az egyösszegű, 10 785 forintos emelés összesen 22 785 forintot pluszt jelent novemberben. Ha a nyugdíjas kapja a 34 770 forintos átlagos özvegyinyugdíj-kiegészítést is, akkor az egyösszegű emelése 14 125 forint, míg a nyugdíjprémiuma 12 ezer forint, azaz 26 125 forinttal többre számíthat a jövő hónapban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be, hogy a törvényben meghatározott nyugdíjkorrekció mellett nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek. Novák Katalin, az Emmi államtitkára pedig vasárnap újságírók előtt azt mondta: ha az infláció meghaladja a tervezett mértéket, akkor ki kell egészíteni a nyugdíjakat, és ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor nyugdíjprémiumot kaphatnak az idősek.

A novemberi nyugdíjat, az egyösszegű emelést és a nyugdíjprémiumot november 10-én utalják a bankszámlákra és a postára, amely november 15-től kezdi el a kézbesítést. Nyugdíjprémiumot idén fizetnek először. Fedezetére ebben az évben 24 milliárd, jövőre pedig 32 milliárd forintot biztosít a költségvetés.

Így számolják ki a prémiumot

A törvény szerint, ha a bruttó hazai termék növekedésének várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás egyenlegcélja várhatóan teljesül, novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni a nyugdíjra jogosultaknak. A nyugdíj-­prémium összege a következő két szám szorzata:

a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése mértékének 3,5-del, de legfeljebb 4,0-del csökkentett összege; b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint. (Lapunk korábban szintén 20 ezer forintos maximummal számolt, de úgy tűnik a kormány a háttérben felülírta a szabályt, így lehet csak 12 ezer forint a bónusz.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

stat, 2017.10.12 21:05

Bízom benne, hogy megvalósul amit a kormány ígér, és nem a Magyar Államkincstárba beolvadó Nyugdij Főigazgatóság új szervezetének hibáját, kívánja ellentételezni. Ugyanis akkoriban volt olyan hir, hogy késhet a nyugdij..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html