Itt az S&P-leminősítés (részletes)

A pletykákból valóság lett, a Standard & Poor's leminősítette Magyarország forintadósi besorolását. Az euró 254,70 forintig szaladt fel, majd korrigált, fél öt előtt 254,10 forinton állt.
NAPI Online, 2005. május 27. péntek, 16:49
Fotó:

A Standard & Poor's hitelminősítő a forintban jegyzett, hosszú lejáratú államadósság besorolását "A-"-ra, a rövidét "A-1"-ről "A-2"-re csökkentette, a hosszú lejáratú devizaadósi osztályzatot pedig "A-"-on hagyta. Az indokás szerint a leminősítés az S&P abbéli kétségeit tükrözi, hogy a magyar kormány képes lesz-e olyan mértékben csökkenteni a költségvetés hiányát, hogy megfeleljen az euróbevezetés feltételeinek.
A hitelminősítő úgy véli, a hiány további idei megszorító intézkedések nélkül valószínűleg meghaladja majd a tervezettet. Úgy tűnik, az S&P-t a miniszterelnök azon kijelentései sem győzték meg, miszerint jövőre nem lesz választási költségvetés: a hitelminősítő attól tart, hogy bár a kormány elkötelezte magát a fegyelmezett költségvetési politika mellett, a választások közeledtével lazulhat a kiadások ellenőrzése. Ez, valamint az esetlegesen bekövetkező adócsökkentések tövábbi fiskális kockázatot jelentenek - véli a hitelminősítő.

HOZZÁSZÓLÁSOK