Itt az új ezerforintos: szögletes és fémből van - Nézze meg a képeket!

A golyóstoll feltalálója, Bíró László emlékére bocsát ki ezerforintos emlékérmet az MNB.
NAPI, 2010. szeptember 29. szerda, 15:17
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank „Bíró László József, a golyóstoll szabadalmaztatója " megnevezéssel 1000 forintos címletű kupronikkel emlékérmét bocsátott ki a szabadalmaztató születésnapján - közölte a jegybank. Az érmével az MNB Bíró László Józsefnek, az íróeszközök forradalmi megújítójának állít emléket.


Az emlékéremet a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat tagjaként bocsátja ki az MNB.


Az emlékérmét Szabó György tervezte. Az előlapon a kötelező érmeképi elemek („1 000 FORINT" értékjelzés, a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" felirat, a 2010 verési évszám, valamint a BP. verdejegy) mellett a golyóstoll műszaki rajza alapján készült stilizált ábrázolás látható.

Az emlékérme hátlapján fő motívumként Bíró László József portréja található. A portré fölött „A GOLYÓSTOLL SZABADALMAZTATÓJA" felirat, a portrétól balra a „BÍRÓ LÁSZLÓ JÓZSEF" felirat olvasható. Az emlékérme bal alsó sarkában található Szabó György tervezőművész mesterjegye.


A négyzet alakú  emlékérme kupronikkelből (75% réz, 25% nikkel) készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm×28,43 mm, széle sima.

Az emlékérméből 20 000 darab készíthető, amelyből 10 000 darab különleges -  ún. proof - technológiával verhető.
 

HOZZÁSZÓLÁSOK