Itt az új forintérme, nézze meg a képet!

Az MNB Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint annak 2 ezer forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki szeptember 21-én - adta hírül a jegybank.
Napi.hu, 2016. szeptember 20. kedd, 10:28
Fotó: Napi.hu

Az emlékérmék rendhagyó címlettel és mérettel jelennek meg, mintegy reflektálva Kossuth Széchenyiről írt jellemzésére: a legnagyobb ezüst emlékérme (átmérője 52,5 mm) "a magyarok legnagyobbikának".

Az emlékérmék további különlegessége, hogy recézett szélük egyedi kiosztású, a recék csoportosítása Széchenyi István születési évére utal, ezáltal tartalmat adva az érme "harmadik" oldalának.

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.

Széchenyi a reformkori politikai küzdelmek vezéralakja, a hazai polgári átalakulás első programadó egyénisége, akinek nevéhez a magyar gazdaság és közélet, a közlekedés, európai kapcsolataink, a tudományok anyanyelvi fejlesztése és a sport területén végrehajtott jelentős reformkezdeményezések fűződnek - írta az MNB.

Az emlékérme előoldalán fő motívumként az általa alapított Magyar Tudományos Akadémia épülete jelenik meg, előterében parkrészlet és Engel József Széchenyi István szobrának ábrázolása látható. A szobor érmeképi elemként történő megjelenése ritkaságnak számít. Az előoldalon találhatóak továbbá a kötelező érmeképi elemek is: a "MAGYARORSZÁG" felirat, a 20 ezer, illetve a 2 ezer forint értékjelzés, a különleges mikroírással készült biztonsági elemet tartalmazó "BP." verdejel, valamint a "2016" kibocsátási évszám.

Az emlékérme hátoldalán a középmezőben Széchenyi István félalakos ábrázolása látható, háttérben az első magyarországi vasútvonal menetrendjének részletével, felette egy gőzmozdony ábrázolásával. A háttérben megjelenő motívum arra utal, hogy Széchenyi az 1848-ban megalakult Batthyány-kormány közlekedési minisztereként kidolgoztatta hazánk első országos vasúthálózatának tervét. Az emlékérme-kibocsátás apropóját a felső félköriratban olvasható "225 ÉVE SZÜLETETT SZÉCHENYI ISTVÁN" felirat világítja meg. Az emlékérmét Fritz Mihály tervezte, mesterjegye a hátoldal jobb alsó szélén található.

A 20 ezer forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 77,76 gramm. A 2 ezer forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 66,9 gramm. A két érmetípus mérete azonos, átmérője 52,5 mm, széle egyedi - Széchenyi István születési évére utaló - osztásban recézett.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérméket, amelyek szeptember 21-től vásárolhatóak meg a társaság érmeboltjában, valamint a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapban, a 2 ezer forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A 20 ezer forintos címletű ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5-5 ezer darab készíthető.

HOZZÁSZÓLÁSOK