Itt az új terv: bruttósítják a nyugdíjakat?

A nyugdíjak bruttósításával a nyugdíjasok direkt egészségügyi járulékfizetőkké válhatnak, ez 300 milliárdos forrást teremthet, amiről hiba lenne lemondani - mondta előadásában a Napi Gazdaság "Az egészség ára" című mai konferenciáján Bodrogi József egészségügyi közgazdász, aki november közepéig a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos volt.
Szepesi Anita, 2012. november 21. szerda, 10:13
Fotó: Napi.hu

Amíg a gazdaság állapota nem javul, nincs reális alapja annak, hogy az egészségügyből az elmúlt években kivont 500 milliárd forintot visszapótolják, enélkül komoly gond a rendszer finanszírozása és a fenntarthatósága - mondta előadásában Bodrogi József. Mint kifejtette, az EU-ban az egészségügyi kiadások 1990 és 2010 között GDP arányosan évről évre emelkedtek, ami azt jelenti, hogy a nyugat-európai társadalmakban az egészségügy szerepe felértékelődik, másrészt komoly finanszírozási probléma a forások előtermetése.

Magyarországon a nyugat-európaitól eltérő trend mentén mozognak a kiadások, egy szűk 8 százalék körüli sávban GDP arányosan, vagyis csökken a kiadások nagysága és az aránya is. Magyar sajátosság, hogy a közhányad 4,5-5 százalék között alakul. Mindez jól mutatja, hogy a teendő nagyon sokféle - hangsúlyozta az előadó. Mint elmondta, 2005-2011 között 950 milliárdnyi deficit keletkezett a két TB alapban, vagyis az államadósság ennyivel nőtt ez idő alatt.

Az egészségügyi költségek növekedése részben demográfiai okokkkal magyarázható. A 60 év fölöttiek aránya 1900-2010 között megháromszorozódott, míg a 14 év alattiak száma harmadára csökken. Az egészségügyi kiadásokban az 55 éves életkor az inflexiós pont, onnantól az ellátási költségek rendkívül gyorsan nőnek. 2010-ben a fekvőbetegkassza kétharmadát a 60 év fölöttiekre költötték - mondta Bodrogi.

Mint elmondta, jelenleg 3,85 millió járulékfizető teremti meg a 9,69 millió lakos egészségügyi kiadásait, ami 5-10 éven belül a felosztó kirovó rendszerben nagy problémát fog hozni. A demográfiai trend alól nem leht kibújni, ezért vagy a járulékfizetők körét kell emelni, vagy a szolgáltatási csomagot kell szűkíteni.

Ki kell nyitni azt a lehetőséget, hogy hogyan fizethetnek a nyugdíjasok direkt járulékot - fogalmazott Bodrogi, aki szerint ez a nyugdíjak bruttósításával megoldható, ez fedezetet biztosítana a járulékokra, és  300 milliárdos forrást teremthet, amit hiba lenne kihagyni - hangsúlyozta. Jövőre 66 milliárd forintot hozhat a népegészségügyi termékadóból befolyó összeg, de végig kell gondolni a foglalkozásegészségügyből adódó lehetőségeket és a sportbiztosítások rendszerét is - sorolta a forrásteremtés eszközeit.

Cáfol a kormány
Nincs a kormány napirendjén a nyugdíjasok társadalombiztosítási járulékfizetésének a bevezetése, sem az egészségügyi szolgáltatási csomag tartalmának szűkítése - írja szerdai közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közlemény emlékeztet arra is, hogy Bodrogi József miniszteri biztosi megbízatása 2012. november 13-án lejárt, így ettől a dátumtól kezdve megszólalásaiban nem az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos álláspontját közvetíti, pusztán független szakértőként nyilatkozik.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2012.11.21 21:41

persze majd a választások elött bruttósítgatják a nyugdijakat, miközben nincs azoknak egy árva felesleges buznyákjuk sem...

azért remélem a szakértő nyugdiját viszont szépen lebruttósítják ...bele köll tenni az alkotmányba, hogy Bodrogi József nyugdiját bruttósítjuk cserébe ingyen foghúzást ajánlunk fel neki...


Mellesleg nem sokeszü szakértők hanem munkahelyek kellenek de izibe mert aztán tényleg bedől a kóceráj senki nem dolgozik csak néz ki a fején, hogy nincs pénz semmire
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HorvathJanos, 2012.11.21 21:26

Biztos vagyok benne, hogy a felosztó - kirovó nyugdíjrendszerben, az eddigi rossz nyugdíjtörvények miatt Magyarországon nem volt, nincs és nem is lesz egy embernek sem igazságos nyugdíja, ezért a jelenlegi nyugdíjrendszert teljes mértékben át kell alakítani, úgy az állami, mint a magán rendszert.

Éppen ezért, én magánszorgalomból, tanulmányi szinten, (EMMB) Emberek Mindenkori Megélhetésének Biztosítása címszó alatt kidolgoztam egy teljesen új, más logikára épülő komplex biztosítási rendszert, melyet beadtam a jelenlegi kormánynak, törvényi kidolgozásra és bevezetésre, mely teljes egészében összecseng a kormány eddigi intézkedéseivel, illetve döntéseivel.

Bízom abban, hogy Magyarországon olyan (nyugdíj) biztosítási törvény fog születni, mely biztonságos, igazságos és egyszerű lesz minden magyar ember, minden biztosított számára.

Néhány kivonat és gondolat a tanulmányom tartalmából:
Az EMMB olyan rendszer.
1. Az (EMMB) Emberek Mindenkori Megélhetésének Biztosítása nem más, mint a jelenlegi Magyar Nyugdíj Biztosítási rendszer helyett, egy biztonságosabb igazságosabb, egyszerűbb, gazdaságosabb, korszerűbb, leghosszabb távú, több célra felhasználható, személyre szóló, követhető, kiszámítható, rugalmas, arányos, önfinanszírozó, világviszonylatban egyedülálló, biztosítási forma, állami garanciával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HorvathJanos, 2012.11.21 21:16

melos, 2012. november 21., szerda 19:33
Örülök, hogy fölfigyeltél a hozzászólásomra.
Én úgy gondolom, sőt biztos vagyok benne, hogy az állam által fizetett "nyugdíjat" teljesen felesleges bruttósítani, majd megadóztatni, feleslegesen mindenféle járulékokkal megterhelni, mert az matemetikailag ugyanazt eredményezné, mint "nyugdíjas" remélem, hogy azt eredményezné.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.11.21 20:33

@aleva: Te egy nagy darab sz@r vagy. A szöveged is kevesebbet ér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.11.21 20:33

@szkiita: A dögök, de azért elmentjük a maga zseniális kommentjét jobb időkre. Amikor már bruttósították.

Hajrá Magyarország!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html