Itt van Matolcsy első jegybanki interjúja - "Virágozzék száz virág"

A magyar monetáris politika megújítása öt hete megkezdődött, de még az elején tartunk - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MTI-nek adott interjúban.
MTI, 2013. április 18. csütörtök, 08:49
Fotó: Napi.hu

A jegybankelnök március 4-i kinevezése óta adott első interjújában jelezte, hogy a jegybank belső szakmai pályázatára érkezett számos ötlet közül több is beépülhet a monetáris politika döntéseibe, és kiállt a bankszövetség elnökének felvetése mellett is, hogy korlátozni lehetne azon pénzintézetek hozzáférését a jegybank kéthetes eszközéhez, amelyek nem folytatnak tényleges pénzügyi tevékenységet Magyarországon.

Matolcsy György hangsúlyozta: az árstabilitás rendben van; a pénzügyi stabilitás rendben van, de drágán működik a hazai pénzügyi rendszer. A jegybanktörvény szerinti harmadik célt, a gazdaság stabilitását és a kormányzat gazdaságpolitikájának támogatását is a monetáris politika középpontjába kell állítani - tette hozzá.

"Komoly szakmai alapra helyezheti a jegybank a következő hónapok, évek monetáris politikáját" - ezekkel a szavakkal értékelte Matolcsy György, hogy 103 munkatársa vett részt az MNB belső szakmai pályázatán. Jelezte: tapasztalatai szerint rengeteg jó ötlet és javaslat halmozódott fel, amelyek közül korábban nagyon kevés ment át a monetáris politikába.

A jegybank elnöke egészen bizonyos abban, hogy a következő hónapok és évek monetáris politikájába beépülnek ezek a javaslatok. A monetáris tanács tagjai megkapták a pályázatokat, hamarosan publikálni is fogják azokat - tette hozzá.

Változás a kötvényprogramban

Matolcsy György jelezte: a jegybank egyetért Patai Mihály bankszövetségi elnök javaslatával, amelynek értelmében a kéthetes jegybanki kötvény újra kéthetes jegybanki betétté alakulna, ami praktikusan azt jelenti, hogy csak a hazai hitelintézetek helyezhetnek el az MNB-ben pénzt. Úgy fogalmazott: javasolni fogja a monetáris tanácsnak, hogy változtasson azon a "2008 után kialakult helytelen gyakorlaton", hogy külföldi befektetők is részt vehetnek a kéthetes kötvényprogramban. Leszögezte: "aki teljes biztonsággal, nagyon magas hozammal részt vehet a magyar jegybank kéthetes kötvényprogramjában, az vállalja azt, hogy Magyarországon hitelez, és részt vesz a magyar gazdaságban a munkahelyek fenntartásában".

Matolcsy György szerint "kőbe van vésve" a jegybanknak azon célja, hogy minden módon csökkenteni kívánja Magyarország külső pénzügyi függőségét, ezen belül is a rövid külföldi forrásoknak való kitettséget. Erre most a jegybank tárgyalásos módot választott, de a célját mindenképp el fogja érni - fogalmazott, utalva arra, hogy az MNB a jelenlegi 4500 milliárd forintról 3600 milliárd forintra kívánja csökkenteni a kéthetes kötvényállományt.

Sok érdeklődő a hitelprogram iránt

A jegybank hitelösztönző programjának részét képező, a kis- és középvállalatok számára biztosított, 250 milliárd forintnyi kedvező kamatozású hitelforrással kapcsolatban elmondta: a bankok jelezték, hogy tömeges az érdeklődés a vállalkozások részéről, ahogy azt is, nyitottak arra, hogy valamennyi célra - így állóeszköz- és forgóeszköz-finanszírozásra, hitelkiváltásra és uniós támogatások önrészének előteremtéséhez is - felhasználhassák a kkv-k a forrást.

"Virágozzék száz virág" - fogalmazott a jegybankelnök, hozzátéve, hogy meg kell nézni, a magyar reálgazdaság szereplőinek valójában mire van szükségük. Nagyon nagy érték az is - mondta -, hogy valaki olcsó hitelhez jut egy beruházáshoz, de bizonyosan sokan fogják azzal kezdeni, hogy megszabadulnak régi, 8-10 százalék közötti kamattal bíró, nagyon drága hitelüktől.

Szükség volt a váltásra

A monetáris politika jövőjét illetően Matolcsy György emlékeztetett: 2008 után a világon mindenhol - ezen belül az uniós tagállamokban gyakorlatilag Magyarország kivételével - újjáépítették a monetáris politikát. Példaként említette az Európai Központi Bank likviditási eszközeit, illetve a brit jegybank hitelezésösztönző intézkedéseit.

Matolcsy György szerint az árstabilitás megteremtése lehetőséget ad a növekedés és foglalkoztatás élénkítésére jegybanki eszközökkel, ami az 1944-es, Bretton Woods-i intézményeket alapító gondolatot követi. "Semmilyen régi célt nem feladva, új célként a munkahelyek megőrzését, a fenntartható növekedést, a gazdasági stabilitást kell a homloktérbe állítani". Mert ha a gazdaság rendben van, akkor a pénz is rendben lesz, de ha csak a pénz van rendben, attól még nem biztos, hogy rendben lesz a gazdaság - fogalmazott.

"Mi ezért úgy fordítjuk le a magyar jegybanktörvény szellemiségét és szavait, hogy nekünk az árstabilitást és pénzügyi stabilitást követően a gazdaság stabilitását is meg kell teremtenünk" - mondta a jegybankelnök. Addig nem stabil egy gazdaság a 21. században, amíg például 70 százalék alatt van a foglalkoztatási ráta, addig nem stabil egy uniós gazdaság, amíg 20 százalék alatti a beruházási ráta, és addig nem stabil egy közép-kelet-európai gazdaság, amíg a növekedés nem kétszerese a német gazdaság növekedésének, hiszen ilyenkor nincs konvergencia, nincs közeledés a "magterülethez" - tette hozzá.

Nem lesz sajtótájékoztató

Arra a kérdésre, hogy fog-e a jövőben valamikor újra sajtótájékoztatót tartani a monetáris tanács kamatdöntő ülései után, Matolcsy György jelezte: "van egy félreértés", miszerint a jegybank akkor átlátható, ha nem csupán leírja, hogy miért döntött így vagy úgy az alapkamatról, hanem azt hosszan, élő szóban megmagyarázza. "Én nem hiszek ebben."

Kifejtette: a közleményről a tanács tagjai soronként szavaznak, amelynek eredményeként olyan írásbeli közleményt tesznek közzé, ami " veretes, és minden benne van". "Abból már csak elvenni lehet, ráadásul helytelennek tartom a monetáris tanács tagjai nélkül kommentálni az ügydöntő, kamatdöntő ülés bármilyen részét" - fogalmazott a jegybank elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DCVI, 2013.04.18 15:29

Matolcsy úr!
Ennyi volt az átadás-átvétel?!!! Komolyan?!!!
Simorék húzhatnak, mint az szdsz-esek?!!!

Akkor adja közzé - amit simor törvényellenes megtett az imf felé - hogy a deviza alapú forint hitelező bankok az adott időszakban mennyi deviza swap ügyletet hajtottak végre.
Öntsön tiszta vizet a pohárba és védje meg a bankokat!
Bizonyítsa be, hogy a hiteleik mögött volt valós deviza mozgás!

Ha nem tudja akkor hivatalból kellett volna eljárást indítania...

Lesz még elszámoltatás. Időt lehet húzni, mutyizni simorral, de az idők változnak. A fiatalok már nem tudják milyen volt az gulyás kommunizmus.
Sőt! Egyre durvábbak...ahogyan az élet is egyre durvább!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.18 14:09

Gyerünk ,gyerünk ,előre tovább...!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html