Itt vannak az új alkotmánybíró-jelöltek

Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybíró-jelöltekről szavazhat jövő szerdán az Országgyűlés, mindhármukat a kormánypártok javasolták - közölte az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság fideszes alelnöke a testület zárt ülését követően.
MTI, 2014. szeptember 15. hétfő, 13:35
Fotó: Napi.hu

Gulyás Gergely elmondta: ellenzéki jelöltekről is szavazott a testület, de ők nem kapták meg a kilenctagú bizottságban a szükséges öt igen szavazatot.

Mindhárom jelölt rendelkezik tudományos fokozattal, a gyakorlati mellett tudományos munkát is végeznek és sosem folytattak pártpolitikai tevékenységet. Czine Ágnes bíró a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője, tanít mind a Károli Gáspár Református Egyetemen, mind a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Sulyok Tamás ügyvéd a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog tanszékének oktatója, Varga Zs. András, aki a Pázmány Egyetem Katolikus Egyetem dékánja, korábban legfőbb ügyész helyettes volt.

A jelöltek megválasztásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatása szükséges. A jelölteket - a szavazás előtt - még az igazságügyi bizottság is meghallgatja nyilvános ülésén.

Az LMP élt a jogával, hogy megnevezze jelöltjeit a megüresedett három helyre - közölte Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke az ülés után. Lehoczkyné Kollonay Csillát, valamint Földi Andrást és Fülöp Sándort jelölték, de, mint mondta, "a kétharmados többség azt sem engedi, hogy egyáltalán a plenáris ülés elé kerüljenek ellenzéki javaslatok" - mondta. Czine jelöltségét - aki novembertől töltheti be az alkotmánybírói pozíciót - Schiffer András támogatta, a másik két jelöltet azonban nem.

Gyüre Csaba (Jobbik) elmondta: nem állítottak jelöltet, mert szerintük a kétharmados többséggel szemben felesleges azt megtenni. A szavazásban azonban részt vesznek, egyik jelöltet sem fogják támogatni.

A zárt ülés elrendelése előtt Tóth Bertalan, a testület MSZP-s alelnöke elhagyta az ülést, amelyet színjátéknak és méltánytalan eljárásnak nevezett. Kifogásolta, hogy nem hallgatják meg a jelölteket, és azt is, hogy kevés határidő állt rendelkezésükre az értékelésre. Gulyás ezt visszautasította, és úgy reagált: minden párt élhetett a jelölés jogával.

A jelöltek alkotmánybíróvá választásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatása szükséges, megválasztásuk tizenkét évre szól. Bragyova András jelenlegi alkotmánybíró és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén jár le, novemberben pedig Balogh Elemér távozik a testületből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.15 14:15

Ez a szép!

Így a demokratikus...

A többiek nem kapták meg a 9 tagú jelölőbizottság szavazatainak többségét...

Ne felejtsétek, gyerekek, csak így, demokratikusan........
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html