Csütörtökön és pénteken több helyen 27 fok felett várható az átlaghőmérséklet - áll az ÁNTSZ közleményében. Szerdán a legmagasabb hőmérséklet 32-36 fok között alakul, de csütörtökön még ennél is melegebb várható - írja az MTI.

Mivel a napi átlaghőmérséklet több napon keresztül meghaladja a 25 fokot, az országos tiszti főorvos elrendeli a másodfokú hőségriasztást az ország egész területére.

Az OMSZ még kedden kiadott közleményében azt kérte: ha lehetséges, a riasztás visszavonásáig napközben 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást és később is használjon fényvédő krémet. Fokozottan kell ügyelni a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre - Az UV-B sugárzás is nagyon erős, 7,9 körüli lesz (8 felett már extrém erősségűnek számít). Felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen erős UV-B sugárzásnál már 15 perc is elegendő ahhoz, hogy normál bőrtípusnál bőrpír keletkezzen.

A hétvégére azonban újra lehűlés várható: szombaton a Dunántúlon és az Északi-középhegységben már 25 fok alatt, az ország többi részén azonban még 25, 26 fok körül, vasárnap viszont már mindenütt 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet.