Járai: a piac végre bízik Magyarországban

A piac kezdi elhinni, hogy Magyarország jó irányba halad, a megítélés kezd közelíteni a realitásokhoz, a tényleges adósságcsökkenés pedig kezdi meggyőzni a befektetőket arról, hogy Magyarország biztonságosabb mint amire számítottak - mondta Járai Zsigmond.
MTI-Eco, 2011. május 9. hétfő, 10:28
Fotó:

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága és a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában hétfőn elmondta, a KT legközelebb kedden ül össze. Azt tárgyalják meg egyebek között, hogy az alkotmányba bekerült, a költségvetéshez kapcsolódó részeket (az adósságplafon felállítása) hogyan lehetne sarkalatos törvényekben konkretizálni.

A KT elnöke azonban megjegyezte, hogy a szervezet igazi feladata akkor kezdődik, amikor a kormány beterjeszti az új költségvetést. "Folyamatosan figyelemmel kísérjük emellett a tavaly beterjesztett és az idei évre vonatkozó költségvetés megvalósulását is" - mondta Járai.

Kifejtette: Magyarország régóta adósságcsapdában van, akkor tudnánk csökkenteni az államadósságot, ha olyan gyors lenne a gazdasági növekedés, hogy többet hozna az évi 1200-1400 milliárd forint kamattehernél. Úgy vélte: a sikeres 30 éves kötvénykibocsátás sikere a "nagyon nagy" bizalomnak a jele.

HOZZÁSZÓLÁSOK