Járai: nem lesz nagyobb kamatvágás

A kamatváltoztatást illetően nem volt egységes a Monetáris Tanács álláspontja, de a 25 bázispontos vágás egyértelmű többséget kapott.
Molnár Csaba, 2005. május 23. hétfő, 15:28
Fotó:

Járai Zsigmond a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón kijelentette: kemény munkával, de elérhető a 2010-es euró. A jegybankelnök a kamatcsökkentés kapcsán hozzátette, a testület döntésénél az infláció, a külső tényezők és a fundamentumok alakulását vette figyelembe. A kamatváltoztatást illetően nem volt egységes a testület álláspontja, ám a változatlanul hagyás és a 25 bázispontos vágás között utóbbi egyértelmű többséget kapott - derült ki a jegybankelnök szavaiból.
Járai leszögezte: nem lesz nagyobb kamatvágás. Az MNB elnöke szerint a bérinfláció és a maginflációs jól alakul, alapvetően ezek állnak a mostani döntés mögött. Az egyensúlytalanság és a külső fizetési igény magas volta továbbra is kockázatot jelent. Járai úgy véli, a jövőben a pénzromlási ütem alakulásában az inflációs várakozásoknak nagyobb szerepük lesz, mint az árfolyamhatásoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK