Meghiúsult az utazása? - mutatjuk, mire számíthat

Úgy tűnik, az utasok még mindig nincsenek tisztában azzal, milyen jogok illetik meg őket, ha egy légijáratot töröltek, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ezért a 261/2004/EK rendelet szabályai alapján összefoglalta a tudnivalókat amennyiben uniós országból, vagy uniós országba történt volna az utazás.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 14. hétfő, 17:12
Fotó: Getty Images

Járattörlés esetén az utasoknak ellátást, azaz a várakozási idővel ésszerű arányban étkezést és frissítőket kell rendelkezésre bocsátani, emellett a fogyasztóknak joguk van két díjmentes telefonhívásra, telexre vagy faxüzenetre, illetve e-mail küldésre. Ezen kívül szállást is biztosítani kell, ha egy vagy több éjszakát kell ott tartózkodnia az utasnak, és ennek megfelelően a szállítást a reptér és a szállás között - írja összefoglalójában a FEOSZ.

Amennyiben ezeket a szolgáltatásokat mégsem biztosítja a légi fuvarozó, akkor mindenképpen számlát, nyugtát kell kérni a megvásárolt frissítőkről, a transzferről, szálloda elhelyezésről, és kárigényként ezeket a számlákat kell benyújtani a légi fuvarozó részére.

Szabály szerint a járat törlésére vonatkozó tájékoztatás esetén, az utasok részére magyarázatot kell adni a lehetséges alternatív közlekedési módokról.

Visszatérítéshez vagy átfoglaláshoz való jog

Háromféle lehetőség áll fenn:

  • a jegy árának a vételi ár szerinti visszatérítése hét napon belül,
  • átfoglalás, összehasonlítható szállítási feltételek mellett, a végső célállomásukhoz a legkorábbi alkalommal,
  • átfoglalás, összehasonlítható szállítási feltételek mellett, a végső célállomásukhoz egy későbbi időpontban, amikor az utasnak megfelel, az ülőhelyek rendelkezésre állásától függően.

Kártalanítás

A törölt repülőút hosszától függően 250-400-600 euró összegű kártalanítás jár az utasoknak.

Nem jár kártalanítás, ha

  • a menetrend szerinti indulási időpont előtt legalább két héttel tájékoztatták az utasokat a járat törléséről, vagy
  • az indulás menetrend szerinti időpontja előtt legkorábban két héttel és legkésőbb hét nappal tájékoztatták őket a járat törléséről és átfoglalást ajánlottak számukra, lehetővé téve, hogy legfeljebb a menetrend szerinti indulás időpontja előtt két órával korábban induljanak és végső célállomásukat a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legfeljebb négy órás késéssel érjék el; vagy
  • az indulás menetrend szerinti időpontja előtti hét napon belül tájékoztatták őket a járat törléséről, és átfoglalást ajánlottak számukra, lehetővé téve, hogy legfeljebb egy órával a menetrend szerinti indulás időpontja előtt induljanak, és végső célállomásukat a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legfeljebb két órás késéssel érjék el.

Ezen kívül az üzemeltető légifuvarozó nem köteles kártérítést fizetni, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni - hívja fel a figyelmet összefoglalójában a FEOSZ.

HOZZÁSZÓLÁSOK