Javított és vezet a térségben Magyarország

Két helyet javítva kilencedik helyen végzett Magyarország a Globalizációs Indexen, a régióban hazánk integrálódott leginkább a világkereskedelembe. Az Ernst & Young rangsorának élén Hong Kong, Szingapúr és Írország áll.
NAPI, 2013. január 22. kedd, 15:04
Fotó: Napi.hu

Magyarország helyezése a listán azt mutatja, hogy a gazdaság jelentősen integrálódott a világkereskedelembe. Ez a kiemelkedő exportnak, a beáramló működőtőkének, valamint a magas szintű tudástranszfernek és infrastruktúrának az eredménye - mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

Magyarország két helyet javított az egy évvel korábbi pozícióján, így a kilencedik a 2012-es Globalizációs Indexen.
1995 óta Magyarország hat helyet lépett előre a listán. Az ország hosszú távon is a kereskedelem, a munkaerőpiac és a technológia területén mutatott az átlagot meghaladó teljesítményt, a kultúra és a tőkepiac esetében azonban elmaradt az átlagtól - derül ki az Ernst & Young jelentéséből.

Lassul a globalizáció üteme

Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a következő időszakban lassul a globalizáció üteme és természete is megváltozik majd. A termékek és szolgáltatások kereskedelme a válság előtti szintre tér vissza, valamint a tőkeáramlás is stabilan növekszik. A legnagyobb kihívás azonban a képzett munkaerő globális szintű megtalálása marad, a cégek számára növekvő problémát jelent a megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkező munkavállalók felkutatása.

A növekvő globális verseny és a gyenge gazdasági növekedés hatására a fejlett és a BRIC-országokban is nagyobb szerep juthat a protekcionizmusnak a következő időszakban.

Számos multinacionális cég számára Brazília, Oroszország, India és Kína (BRIC-országok) kínált jelentős lehetőségeket az elmúlt időszakban. Ezek az államok továbbra is meghatározó szereplői maradnak majd a világkereskedelemnek, a vállalatoknak azonban érdemes más piacok felé is nyitni - mutat rá az elemzés.

Új, vonzó célországok lehetnek az olyan gyorsan fejlődő államok, mint például Mexikó, Törökország, Dél-Afrika és Vietnam. A bennük rejlő kockázatok mellett, ezek a piacok több szempontból is jobban integrálódtak a globális gazdaságba, mint a BRIC-országok, és az elmúlt három évben jelentősen javítottak a befektetői környezeten, az infrastruktúrán, a kormányzati politikán és a munkaerő-hatékonyságon.

Az eurózóna és az Egyesült Államok is tartogat jelentős lehetőségeket a nehézségek ellenére. A szélessávú internetpenetráció magas aránya, valamint a digitális, mobil- és csúcstechnológiák fejlett szintje továbbra is kiemelkedő szerepet biztosítanak ezeknek az országoknak az áruk és szolgáltatások exportjában - mutat rá a jelentés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.22 17:40

Magyarország helyezése a listán azt mutatja, hogy a gazdaság jelentősen integrálódott a világkereskedelembe. Ez a kiemelkedő exportnak, a beáramló működőtőkének, valamint a magas szintű tudástranszfernek és infrastruktúrának az eredménye - mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója....


...ez hogy lehet ?...itt nem unortodoxia van?..Matolcsyzmus ?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html