Jelentős keresetcsökkenés vár a közszolgákra

Az Ecostat becslése szerint az ipar 9,2 százalékkal bővülhet jövő februárban, a közszférában viszont a magas bázis miatt jelentős keresetcsökkenés következhet be januárban.
MTI-Eco, 2010. október 1. péntek, 14:32
Fotó:

Az Ecostat kutatóintézet prognózisa szerint 2011 februárjában az ipari termelés 9,2 százalékkal bővülhet a szezonálisan és munkanaphatástól tisztított indexek szerint. A becslés szerint jövő februárban az ipar belföldi értékesítése 4,7, az exportértékesítés pedig 11 százalékkal nőhet az előző év azonos időszakához képest. A KSH legutóbbi jelentése szerint az ipari termelés júliusban 9,0 százalékkal nőtt, az export 11,2, és a belföldi értékesítés 2,9 százalékos emelkedésének eredőjeként.

Az Ecostat a költségvetési szférában 2011 februárban a keresetek stagnálását, a versenyszférában pedig 3,7 százalékos emelkedését prognosztizálja az előző év azonos időszakához képest. Szerintük ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 2,6 százalékkal növekedhet. A KSH legutóbbi jelentése szerint a bruttó átlagkereset idén júliusban 0,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, miután a költségvetési szektorban 5,8 százalékkal csökkentek a versenyszférában pedig 3,0 százalékkal emelkedtek a bérek.

A kutatóintézet jövő januárra a közszférában jelentős keresetcsökkenést valószínűsít, ami azzal magyarázható, hogy az idei első hónapban kifizetett egyszeri kereset-kiegészítés miatt a szokásosnál magasabb lesz a bázis. A fogyasztói árak jövő februárban várhatóan 3,7 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál, a termelői árak szintje 8,3 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszaki értéket. A fogyasztói infláció augusztusban 3,7 százalékra csökkent, a termelői árak augusztusban 9,0 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK