Jelentős munkaügyi ellenőrzések várhatók

Az őszi,szezonális munkák idején jellemzően nagyobb számú ellenőrzésre számíthatnak a munkavállalók. Különös szabálytalanságok esetén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség akár 20 millió forint értékű büntetést is kiszabhat- írja közleményében a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég.
NAPI, 2009. szeptember 3. csütörtök, 19:15

Máriás Attila, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég munkaügyi szaktanácsadója szerint a büntetések elkerüléséhez mindenképpen fontos a munkáltatóknak áttekinti a kötelezettségeiket, valamint a szezonális foglalkoztatással kapcsolatos lehetőségeket.

A foglalkozatás legáltalánosabb formája a legtöbb ágazatban a munkaviszonyban történő foglalkoztatás, amely napi nyolc, heti negyvenórás munkaidőben történik. Az eseti, idény jellegű munkák esetében a foglalkoztatás legmegfelelőbb módja az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás.

Az idénymunkában esetén a munkáltatóknak fontos ügyelnie a pihenőidővel kapcsolatos rendelkezésekre is: a Munka Törvébykönyve a munkavállaló részére két munkavégzés között legalább 11 óra egybefüggő pihenőidő biztosítását írja elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK