Jó a magyar gabona, de az árakkal még gondok vannak

Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van, az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint.
Domokos Erika, 2017. augusztus 8. kedd, 17:17
Fotó: Napi.hu

Az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, valamint exportra is jut - írta az államtitkár közleményére hivatkozva az MTI. Előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető a szokásos felvevőpiacokon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban, de jelentős az érdeklődés Kína részéről is.

Az árak most még nyomottak, de mivel az Európai Unió több országában természeti csapások tizedelték a termést, a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulnak - véli Nagy István.

A nyári aratási munkák befejelődtek az országban, őszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára múlt héten. Az aratási koordinációs bizottság ülését követően közölte: az országos termésátlag 5,2 tonna volt hektáronként, így a 958 ezer hektáros területről mintegy 5 millió tonna termést takarítottak be. A betakarított búza mennyisége 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Az előzetes becslések szerint az országban mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású gabona kerülhet a magtárakba, a múlt évi mintegy 8,5 millió tonnával szemben.

Az idei összes termés a 2016-os rekordértékektől 7 százalékkal elmarad, de az elmúlt öt év átlagát 4,8 százalékkal meghaladja. A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére is az ország ellátása megfelelően biztosított a 2017/2018-as szezonban és exportra is bőven jut majd áru, őszi búzából például 2,3 millió tonna - közölte Czerván.

Más szemmel
Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke arról beszélt, hogy az eredmények alapján a mostani betakarítás a közepes évek közé tartozik majd. A termelők szempontjából az árakkal pedig elégedetlen volt - írta az MTI.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2017.08.09 14:24

Világszerte kevés termett nézd európát !! miért is potyáznánk el amink van. Csak Magyarországon feldolgozott árú gyanánt kell kiengedni az országból !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.08.08 21:02

Az árakra azért nem fogadnék!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.08.08 19:22

És külföldre is adnak el, miközben a magyar gazda azért veri a nyálát, hogy ide meg ne jöjjön külföldi áru.
Hogy is van ez?
Ezt már megválaszolták az illetékesek?
Nem fogják ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html