Augusztusban megkapják a béremelést az egészségügyben dolgozók; a mintegy 230 intézményt és több mint 90 ezer dolgozót érintő béremelés kiszámítására a jogszabályok hatályba lépésétől alig három hét állt rendelkezésre - írta a GYEMSZI. Az intézet munkatársainak ennyi idő alatt kellett feldolgozniuk az intézmények által szolgáltatott, a számításokhoz szükséges adatokat, majd minden egyes dolgozóra lebontva kiszámolni a járandóságot.

A GYEMSZI egy nappal a jogszabályban előírt határidő előtt átadta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az intézményi adatszolgáltatás alapján elkészített béremelési adatokat - írta az intézet.

Márciusban Réthelyi Miklós akkori nemzetierőforrás-miniszter, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő közös sajtótájékoztatón jelentette be a kormány döntését, miszerint az egészségügyi ágazatban több tízezer dolgozó alapbérét emelik meg az idén.

Az Országgyűlés június 18-án fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelynek legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését. E jogszabály mellékletei tartalmazzák az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók bértábláit, valamint a januárig visszamenőleges és beépülő béremelésük mértékét, rögzíti az egészségügyi szakdolgozók és az orvosok illetmény-, illetve béremelésének mértékét, továbbá a különböző bérkategóriák szorzóit.