Jó hír: mégis többet vihetünk haza jövőre?

Az ideinél kisebb bérnövekedésre, illetve jelentős cafeteria-többletre számíthatnak jövőre a hazai cégek alkalmazottai.
Kiss Melinda, 2007. szeptember 12. szerda, 16:32

Az idén 6,5 százalékos átlagos béremelést hajtottak végre a hazai vállalatok - derül ki a Hay Group legfrissebb, 315 cég több mint 300 ezer dolgozójának béradatait feldolgozó felméréséből. Jövőre 5,5-6 százalékos emelést terveznek. (Ez - a 2008-ra várhatóan mérséklődő infláció miatt - a reálbérek terén valójában javulást jelenthet feltéve, hogy az adóváltozások nem köpnek bele a levesbe. A szerk.)

A legmagasabb fizetésekre még mindig az információtechnológiai, a bank- és pénzügyi szektor, valamint a gyógyszer- és autóipar dolgozói számíthatnak. A legnagyobb regionális különbség a cégek adatai alapján a főváros és Kelet-Magyarország jövedelmi szintje között mutatkozik: egyes munkakörökben a differencia elérheti a 25 százalékot is. Az ország keleti és nyugati fele közötti jövedelemkülönbségek átlagosan 10-11 százalékosak.

Az idén a társaságok 190-230 ezer forint közötti összeget szántak egy-egy dolgozó cafeteria-juttatásaira; a kisebbik summa a fizikai munkát végzőkre, a magasabb a felső vezetőkre vonatkozik. Jövőre ezt az összeget 25-30 százalékkal emelnék a megkérdezett vállalkozások.

HOZZÁSZÓLÁSOK