A Reuters adatközlése alapján a június 15 - június 19 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1,1 százalékkal került lejjebb, a gázolaj 2,3 százalékkal lett olcsóbb.

A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,4 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változását figyelembe véve június 24-én, szerdán 0-2 forintos benzin és 3-4 forintos dízel árcsökkentést jelenthetnek be - vélik a kutatók.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet.

Az elmúlt egy évben a benzin ára 5,5, a gázolaj ára 10 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 7 százalékkal több benzint és 13 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.