Jó közepes félév, különösebb esemény nélkül - kezdte Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az idei első félév, második negyedév jellemzését a gyorsjelentés megjelenése alkalmából.

A társaság kiváló pénzügyi eredmény mellett jelentős növekedést könyvelhetett el Romániában és Kínában miközben a FÁK-országokban és USA piacon visszaesés következett be. Bogsch fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Richter jelenleg mintegy 35-40 milliárd forint készpénzzel rendelkezik, ha levonjuk a Finox akvizíció 190 millió svájci frankját és a hiteleket. Ez elég további kisebb termékvásárlásokra.

A Finox-akvizíció jól illik a nőgyógyászati portfólióba, a Bemfola bioszimiláris gyógyszer forgalmazásából 3 éven belül akár 60 millió eurónál is több bevétel jöhet, kifejezetten magas profitmarzs mellett. A második félévre amikor a Richter már konszolidálta a Finoxot, 15 millió euró lehet a többletbevétel.

A Vraylar-Cariprazine a negyedév során 1,4 millió dollár royalty-bevételt hozott, de mint Bogsch elmondta ez még csak gyógyszertárak feltöltésének időszaka, a tényleges forgalmat majd csak hónapok múlva lehet látni. Mindazonáltal a cég életében hatalmas szimbolikus jelentéssel bír az első bevétel befolyása.

A legnagyobb meglepetést a cég számára kétségkívül a rubel mintegy 25 százalékos leértékelődése hozta a félév során, bár a félév végi árfolyam már jóval magasabb volt mint a tavaszi mélyponton, ez is okozta meglepően jó pénzügyi eredményt.

Az orosz bevételek korábban előrejelzett szintjét megemelte a vezérigazgató, a korábbi 17,5 milliárd rubelről 18 milliárdra. Az Esyma és a Grünenthal bevételek várható szintje 65 illetve 50 millió euró lehet ami nem változott a korábbi előrejelzésekhez képest. Lengyelországban is várható némi pozitív változás, a korábbi 0-ról, 0-5 százalékra emelték a bevételi terveiket.

Az igazán pozitív változás azonban az, hogy az üzemi eredményhányadra vonatkozó várakozás 11 százalék lett a korábbi 10 helyett miközben a fedezeti hányad maradt 59 százalék. A kutatási-fejlesztési költségek egy kicsit kisebbek lehetnek a vártnál, most 12 százalékot várnak.

(A szerző rendelkezik Richter-részvényekkel.)