Jobb a brutális pénzkorlát az egészségügyben?

Visszasírják a korábbi, akkor szidott finanszírozási rendszert a kórházak.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 08:11
Fotó:

Nem tartja jogszerűnek Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak három hónap késéssel fizeti ki a kórházi teljesítményeket, mivel ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy ellenőrizze, valós teljesítmény után igényelték-e a pénzt - derül ki az Inforádió riportjából.

A Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint ezzel az összes intézményt büntetik, nem csak azokat, amelyek visszaélnének a finanszírozással, azaz olyan kezelést is jelentenek, amit nem végeztek el. A korábbi finanszírozási rendszerben, az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát alkalmazásakor bizonyos számú beavatkozást száz százalékban támogatott az OEP, afölött fokozatosan csökkent a finanszírozás, végül teljesen megszűnt.

Az egészségügyi intézmények így előre megtervezhették a teljesítményüket és bevételeiket, ha pedig valamilyen okból - például egy járvány miatt - túlcsúsztak az ellátási korláton, még nem estek el teljesen a támogatástól - magyarázta Rácz Jenő, aki szerint jobb lenne továbbra is a korábbi rendszert alkalmazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK