Jobban drágult az élelmiszer és a ruha a vártnál (elemzői kommentár)

A vártnál magasabb, 6,4 százalékos szeptemberi infláció hátterében egyrészt a prognosztizáltnál tempósabb élelmiszerdrágulás, azon belül is a liszt, a pékáruk és a húsok áremelkedése állt - vélekedett Németh Dávid, az ING Bank elemzője.
NAPI Online, 2007. október 11. csütörtök, 10:32
Fotó:

Hozzátette: a ruházati cikkek havi áremelkedése is közel 1 százalékponttal haladta meg a 2006 szeptemberében mértet. A szolgáltatások viszont a szakember prognózisához képest kevésbé drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenése - amit az erős forint indokolhatott volna - elmaradt. Utóbbi fejleményeket az elemző azzal magyarázta, hogy a háztartások vélhetően inkább a tartós fogyasztási cikkekre költenek, miközben a szolgáltatások iránti keresletüket visszafogják.

Érdekes, hogy miközben a hétköznapi szemlélőnek úgy tűnik, a használtautó-piacon jelentős a túlkínálat, a KSH már 4-5 hónapja havi 1-2 százalékos drágulásról számol be ezen a téren. A képhez hozzá tartozik ugyanakkor, hogy korábban jelentős áresés történt.

Miután az ING elemzőjének prognózisát 0,1 százalékponttal felülmúlta a szeptemberi 12 havi adat, a szakember ugyanennyivel felfelé módosította előrejelzéseit. Ennek megfelelően decemberre 6,2, éves átlagban pedig 7,7 százalékos ütemet vár.
A következő évben az áramár-emelés és a mezőgazdasági termés lehet a kritikus pont. Ha a villamos energia nem drágul és a termés is jó lesz, 4,2-4,3 százalékos inflációra számít az elemző, míg egy 10 százalékos áramár-emeléssel és az ideihez hasonló mezőgazdasági teljesítménnyel 4,7 százalék lehet az ütem.

Az elemző kamatprognózisa maradt, egy októberi, 25 bázispontos csökkentést az év utolsó két hónapjában egy hasonló nagyságú vágás követheti, így a szilvesztert 7 százalékon töltheti a hazai alapráta.

HOZZÁSZÓLÁSOK