Jogerős: Kishantos és a Greenpeace pert nyert a magyar állammal szemben

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntése alapján Kishantos és a Greenpeace Magyarország pert nyert a magyar állammal szemben – közölte a Greenpeace környezetvédelmi szervezet. A mai döntés megerősítette a Pesti Központi Kerületi bíróság korábbi ítéletet, amely elutasította a magyar állam keresetét, és kimondta, hogy az állam által felhozott vádak megalapozatlanok.
Domokos Erika, 2020. október 8. csütörtök, 20:24
Fotó: Napi.hu

A magyar biogazdálkodás fellegvárának számító kishantosi ökogazdaság kálváriája 2013-ban indult, amikor egy jogszabályokat sértő eljárás során a gazdaság elveszítette a földjeit. A ma véget ért peres eljárás öt éven át zajlott, ebből négy évig halasztották. A perben a magyar állam valótlan vádak alapján 14 millió forintot és ennek kamatait akarta megfizettetni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal és az őket támogató Greenpeace Magyarországgal - írja a Greenpeace Magyarország közleményében.

"Örömmel üdvözöljük a Fővárosi Törvényszék döntését, ebben az eleve megdöbbentő indokokkal indított perben. Hiszen, mint végül az ítélet is kimondja, a 2014. áprilisi demonstrációnk törvényes volt, melyet a gyülekezési jog szabályai szerint tartottunk meg. Célja az alapszabályunkban rögzített küldetésünknek megfelelően a természet és az emberi élet védelmének és megőrzésének előmozdítása volt - mondta Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitás kampány-felelőse.

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság mai ítéletével megerősítette az első fokú bíróság ítéletét és megállapította azt, hogy az NFA úgy kötött szerződést a biztonsági céggel, hogy erre nem volt felhatalmazása a magyar állam részéről. Így a szerződésben megállapított összeget a magyar állam nem perelheti. Az új bérlők haszonbérleti szerződésével kapcsolatban pedig a felperes magyar állam semmilyen bizonyító iratot nem mutatott fel. Ezért a magyar állam elmaradt haszonbérleti díjjal kapcsolatos követelése sem jogos.

A pert még 2015 őszén indította a Nemzeti Földügy Központ (NFK) jogelődje, az egykori Nemzeti Földkezelő Alap (NFA). A per első tárgyalásán, 2015. november 10-én 31 civil szervezet közel száz tagja demonstrált a két alperes iránti szolidaritásból a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt, és adott ki közös nyilatkozatot A bátorságot nem lehet beszántani címmel.

A magyar állam nevében eljáró NFK kártérítésre akarta kötelezni Kishantost és a Greenpeace Magyarországot azok törvényes véleménynyilvánító demonstrációi miatt. 2014 áprilisában ugyanis a Greenpeace jogkövetően és békésen demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen. Ekkor történt az, hogy a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az "új bérlők" művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos 400 hektárnyi, aratás előtt lévő bionövényét, akkori áron 100 millió forintnyi terményt.

A tiltakozás dacára az NFA nemhogy megakadályozta volna az öncélú pusztítást, de privát, fegyveres őrző-védő szolgálatot bérelt fel, amely a gazdasághoz vezető közutakat is lezárta.

Az NFK abszurd álláspontja az, hogy Kishantos és a Greenpeace békés tiltakozása miatt kára keletkezett, ezért többek között ennek a biztonsági szolgálatnak a díját, valamint a 14 millió forint késedelmi kamatait, és a teljes perköltséget akarta megfizettetni az ökogazdasággal és a Greenpeace-szel. A még 2015-ben indított pert akkor egyetlen tárgyalás után felfüggesztették, és elhalasztották a Kishantossal kapcsolatban folyamatban lévő egyéb perek befejeztéig, melyek hazai szakaszai 2019 tavaszán zárultak le, de a véleményünk szerint jogszabályokat sértő döntések miatt Kishantos az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult - írta a Greenpeace Magyarország.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OV, 2020.10.08 22:50

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.10.08 22:47

Kedves toferi!
Tökéletesen igaza van, csak itt is igaz, hogy nincs új a nap alatt, a politika ismétli önmagát!
Hol is halottunk UGYANEZEN hatalmi-és politikai eszköztárról? Hitler és Sztálin is pontosan ugyanezen fogásokkal élt!
1. Kell mások anyagi java (ez volt a minőségi aranykoronás földterület)
2. ezt vedd el hatalmi agresszív és megfélemlítő eszközökkel
3. a cél érdekében sározz be a vétlen felet, és vádolt hamusan, kvázi kiáltsd ki bűnbaknak
4. a cél érdekében az "áppárátot", vagyis az állami szerveket kötelezd a jogsértésre
5. és így INGYÉ hozzájutottál a vagyonelemhez(=jelen esetben föld)

Amit Orbán tesz: dettó ugyanezt tette Hitler és Sztálin...csak Orbánnak "O" betűvel kezdődik a neve..ennyi a különbség!
Ez az állat, semmiben se különbözik, mint Hitler vagy Sztálin!
De az Orbán hívők szintén kiszolgálói ennek a hitleri-és sztálini világnak, hisz mennyire tapsoltak ano ennek a nyilvánvaló jogsértésnek...és azóta is tapsolnak minden jogsértésnek-és minden hatalmi agressziónak: kvázi ugyanazt teszik, mint a hitleri rendszer kiszolgálói!

Nézzék meg a remek, Oscar-díjas filmet, a "Per Nürnbergben", mely az ötvenes évek végén készült, igazi sztárparádéval!
Ugyanezen erkölcsi morál kérdést feszegeti: hogy BŰNÖS-E AZ, AKI, kiszolgálta a náci rendszert!
Parádés film, a "tárgyalótermi" filmek egyik legjobbika!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.10.08 22:23

A jogállam legújabb jellemzője, hogy hamisan vádol meg szervezeteket csak azért hogy másokat előnybe juttasson, illetve akaratát, döntését végre hajtsa.Ez most már a napnál is világosabb hogy semmitől nem riadnak vissza a hatalmon levők, hogy "igazukat" bizonyítsák.Most már Orbánnak újabb írásos bizonyítéka is van a jogállamiság lábbal tiprására!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.10.08 21:22

Sajnos az allam nyert. A foldet elvettek, a gazdasagot tonkretettek, a koltsegeket pedig az adofizetok alljak. Par mocsadek meg ezen is jol keresett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.10.08 21:18

Felháborító ami ott történt, szégyellje magát a narancsbanda !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html