Jogos volt a HospInvest és a Hatvani Kórház Kft. közel 1,5 milliárd forintos igénye az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szemben - számolt be a Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletéről a Világgazdaság.

A HospInvest felszámolását végző cég azért fordult bírósághoz, mert az OEP a négy kórházat - köztük a hatvanit -működtető HospInvest elleni felszámolási eljárás megkezdése után az esedékessé vált gyógyítás-finanszírozási díjból levonta azt a működésiköltség-előleget, amelynek visszafizetésével a működtetők el voltak maradva - írta a lap.

A HospInvest és a Hatvani Kórház Kft. szerint ehhez az OEP-nek nem volt joga, a működési előleget csak a felszámolási eljárás során, az előírt sorrendiséget betartva kaphatta volna vissza. A felperesek ezen igényét a bíróság elutasította, helyt adott ugyanakkor azon panaszuknak, amely alapján háromhavi gyógyításért járó finanszírozási összeget nem fizet ki számukra az OEP. Emiatt több mint 934 millió forinttal tartozik a HospInvestnek, a Hatvani Kórház Kft.-nek pedig több mint 468 millióval és kamataival.

Az OEP a csődeljárás indulásakor keletkezett elszámolási vita miatt vetett véget a díj folyósításának. A lapnak Csete Beáta, az OEP szóvivője azt mondta: mivel egyelőre csak szóbeli értesülésük van a bírósági döntésről, nem kívánnak nyilatkozni.