Jöhet végre a családi csődvédelem?

Tavasszal a parlament elé kerülhet a KDNP - a vasárnapi boltbezáráshoz hasonlóan - régi, ráadásul egyértelműen pozitív kezdeményezése.
MTI, 2014. december 22. hétfő, 10:20
Fotó: Napi.hu

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője szerint a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet a kormánypárt családi csődvédelemről szóló javaslata. Erről Harrach Péter az MTI-nek adott évértékelő interjúban beszélt, amelyben közölte, az internetadót nem tartja szerencsés ötletnek, az újságírókat pedig nem vetné alá drogtesztnek.

A frakcióvezető a választási sikereket értékelve azt mondta, a kampányban az ellenzék rossz témát választott, a demokrácia hiányáról szóló kritikát. A magyar választóknál nem voltak sikeresek. A Fidesz-KDNP győzelme biztos volt, de annak mértéke nem. Ilyen értelemben a kétharmados többség meglepetés volt - állapította meg.

Harrach Péter az ősszel tapasztalható népszerűségvesztésről azt mondta: a ciklus első felében minden kormánypártnak csökken a népszerűsége. Jelen esetben ennek még két okát látja: a népszerűtlen intézkedések, amiknek szükségszerűsége különböző és a szervezet lejárató akciók. Ezek intenzitása látható, végrehajtói ismertek, megrendelői sejthetők. A tüntetések jelszavai egybevágnak a baloldal megváltozott stratégiájával. Azt sulykolják, hogy a jobboldali politikusok gazdagodnak, a nép pedig szegényedik. Ennek érdekében nem riadnak vissza a tények meghamisításától sem. (Hogy mik ezek a meghamisított tények, arra nem tért ki. A szerk.)

A politikus a vitatható intézkedések között említette az internetadót. Nem azért, mintha szerinte ezt az adónemet az érintett cégek nem tudnák megfizetni, hanem azért, mert a polgárok úgy értelmezték, hogy az internethasználókat terheli. Azért nem volt bölcs húzás - állapította meg, hozzátéve ebben a ciklusban ez a kérdés már nem kerül napirendre.
Arról, hogy mennyiben folytat az eddigieknél konfrontatívabb politikát a kormány, azt mondta: az irány világos, ennek mentén kell törvényeket hozni. Adott esetben ezek konfrontációt eredményeznek. Ezt vállalni kell. Az öncélú konfrontációnak természetesen nincs értelme. Mivel a miniszterelnök nemcsak bátor, de józan is, ettől a jövőben sem fél - mondta.

Ugyanakkor megjegyezte: sem az internetadó ötletének, sem az M0-s fizetőssé tételének nem tud örülni.

Harrach Péter a tervezett drogtesztről úgy vélekedett: ha abból indulunk ki, hogy a kábítószer-fogyasztás igen komoly probléma Magyarországon, különösen a fiatalok körében, akkor valamilyen megoldást találni kell ennek csökkentésére. A felvázolt javaslatot csak módosításokkal tudja a KDNP elfogadni - jelezte, hozzátéve: a gyermekek esetében például meg kell fontolni a szülői hozzájárulás szükségességét.

Arról, hogy a politikusokat és az újságírókat is alávetnék ilyen vizsgálatnak, azt mondta: előbbieknek vállalniuk kell, hogy elsőként állnak be a sorba, de az újságíróknál más a helyzet. Nehéz megmagyarázni, miért pont ők kerülnének ebbe a körbe. Ahogy azt is nehéz feltételezni, hogy egy komoly véleményformáló saját hitelessége érdekében ne vállalná fel önként a tesztet. Várják a végleges előterjesztést - tette hozzá.

A devizahitelesek megsegítésének elhúzódásáról Harrach Péter azt mondta: a probléma súlyos volt, a megoldás sürgető. Az ország válságos helyzete, a pénzügyi stabilitás hiánya nem tette lehetővé a probléma korábbi kezelését. Ilyen nagy lépést, ami a pénzintézetek ellenállását váltotta ki, csak egy megerősödött ország volt képes végrehajtani. Nem kétséges az ellenünk irányuló mai támadások hátterében is részben ez áll - közölte. A végső rendezést az idén elfogadott három törvény és a jövőt rendező fair-bankokról szóló negyediket több intézkedés előzte meg - a végtörlesztésről az eszközkezelőről és az árfolyamgátról szóló. A végeredmény a törlesztőrészletek 25-30 százalékos csökkenése.

A vasárnapi pihenőnapról szóló jogszabályról azt mondta: a törvény alapgondolata, hogy az általános pihenőnapon ne kelljen dolgozni, a család minden tagja legyen együtt. Az eredeti elképzelésünk nem változott, ha erre a gazdaság további erősödése lehetőséget ad, minden magyar munkavállalóra - természetesen a szükséges kivételekkel legyen érvényes, hogy ne dolgoztassák őket vasárnap. Ezt előbb-utóbb kezdeményezni fogják, és ahogy most, kivárják a megvalósítást.
Az elbocsájtásokra és a bérkiesésekre vonatkozó félelmekre úgy reagált: minden változásnál megszólal a riogatók kórusa, később bebizonyosodik, hogy nem volt igazuk. Különben is a munkaadók egy része jobban tenné, ha azon törné a fejét, hogyan tudna tisztességesebb bért és kevesebb túlmunkát adni az alkalmazottainak - fogalmazott és közölte: szükséges lenne a Munkaügyi Főfelügyelet tevékenységének fokozása.

Elmondta: a tavaszi ülésszakban várhatóan benyújtják a családi csődvédelemről szóló javaslatukat. Az egyeztetések lezajlottak, a jogszabály elkészült, a Miniszterelnökség asztalán van. Lényege, ha egy család nem képes törleszteni, viszont úgy ítélhető meg, hogy a jövedelmük mértéke, vagyoni helyzetük, életformájuk megváltoztatása, és a pénzintézet bevonásával törlesztőrészletük átalakítása lehetővé teszi a további törlesztést, akkor egy csődbiztos segítségével rendezhető a helyzetük. Az önkéntesség természetesen feltétel - mutatott rá a jogszabály lényegére.

Az egyházügyi törvényről azt mondta: két eset lehetséges, vagy a legszükségesebb módosításokat hozzák meg a brüsszeli kifogások alapján, vagy előveszik a KDNP eredeti, egyházakkal egyeztetett javaslatát. Arról, hogy ez átmehet-e, azt mondta: az a változtatási "buzgalom", ami korábban jelentős változásokat eszközölt, mára csökkent, most a körülmények miatt elfogadható lehet az eredeti. A német modell számunkra nem jó példa - erősítette meg.

A két párt viszonyát a frakcióvezető működőképesnek nevezte, hozzátéve: ez sikeres konstrukció, a választások egymás után bizonyították, hogy a Fidesz-KDNP szövetsége eredményes. Értékrendjükben és a gyakorlatban is össze tudják hangolni a törekvéseiket - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.01.03 18:54

A csődvédelem csődbiztost is jelent, de nem azt, hogy hitelt nem kell visszafizetni. Mások osztják be a csődölt családok pénzét cserébe nem teszik őket az utcára. Arra leszek kíváncsi ha lesz ilyen törvény, hogy fog működni a nagy Életben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2015.01.03 18:38

@andras_h: ..kereszténydemokrata -kersztényszociális -patriótizmus ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2014.12.22 17:41

A KDNP maga a háttérhatalom. KDNP szavazót még soha senki sem látott, az ugyanolyan mitikus lény, mint a jeti, vagy loch ness-i szörny. A KDNP egy semmilyen felhatalmazással nem rendelkező, mégis irányító politikai képződmény. Háttérhatalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.22 16:44

..kereszténydemokrata -kersztényszociális -patriótizmus ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2014.12.22 14:16

A kormány rossz döntései:
1., bevette koalícióba a kdnp-t.
2., Megszavazta a vasárnapi zárást.
Kérdésem Harrach Péterhez: Mi a család, kikből áll a vasárnapot együtt töltő család? És ezt a sajtó minden munkatársa megkérdezhetné tőle.
Harrach szerint a teszkós és ósanos anyuka legyen otthon a gyerekkel, az a család.
Az már nem számít, ha a gyári anyuka vasárnap délelőtt, délután, vagy éjszaka dolgozik.
Az sem számít, ha az apuci dolgozik.
Harrach szerint a teszkós és az ósanos anyuci a gyerekkel a vasárnapi családmodell.
Meg a 2/3 szerint is, mert megszavazta.
Hol dolgozik több anyuci vasárnap? A teszkóban, vagy a gyárakban!
Tisztelt vasárnap gyárakban dolgozó Hölgyek!
Rendben van ez így? Ti nem vagytok a fidesz-kdnp szerinti családmodell tagjai?
Szavaztok még erre a mocsok 2/3-ra?
Dolgozó Nők!
Kire dolgoztok nettó 70 000 forintért vasárnap is? A családra, vagy a politikusokra?
Ilyeneket kérdezzen a sajtó is!
Kérdezze meg a többezer vasárnap is dolgozó nő operátorokat. Meg az apákat, hogy mennyit van együtt a család, és ezért mennyit kapnak, hogy eltartsák magukat.
Ez itt a kérdés khérrem!
Meg a további kérdés az lesz, hogy a teszkóból kirúgott anyuci melyik gyárba lesz operátor, szintén vasárnap.
Mert, hogy nem otthon lesz, az biztos.
Erre válaszoljon, ha már a demokráciára hivatkoznak. Mert ilyenre nem szokásuk válaszolni.
Arrogánsan nyilatkozott Bella Levente lecsó című műsorában is a Lánchídrádióban. Nagy arccal, arrogáns stílusban. A katolikus és demokrata mi?!
Sőt, az e-mail-ekre sem válaszolnak, mert vastagon lexarják az állampolgárokat.
Keresztények, demokraták. Ja, és nagyképűek, hazugok, lövöldöznek festményekre, stb. Igaz hívő tulajdonságok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html