Jól járnak a lakáskiadók 2018-ban - ezt tervezi a kormány

Benyújtja kedden a kormány a tavaszi adócsomagot is az Országgyűlésnek. Folytatódnak az adócsökkentések, a változások 35 milliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Domokos Erika, 2017. május 2. kedd, 20:23
Fotó: Napi.hu

A törvényjavaslat jelentős könnyítést hoz a hosszú és rövid távú lakáskiadásban is. Ha a parlament megszavazza, a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. A két intézkedés csaknem hárommilliárd forintot hagy a lakáskiadóknál - írja közleményében az NGM.

A jelenlegi egy ingatlan helyett 2018-tól már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, a tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként évi 38 400 forint, ezért senkinek sem éri meg eltitkolni a szálláshely-szolgáltatásból szerzett jövedelmét.

Az ingatlant hosszú távon bérbeadók is jobban járnak jövőre, mert nem kell az ingatlan bérbeadásából származó 1 millió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. A kiadásból származó bevétel után csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetnie minden érintettnek - hangsúlyozta az NGM.

Az internet áfája további 13 százalékponttal csökken, jövőre 5 százalék lesz, amely a tárca számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

A hal áfája 5 százalék lesz, amely a 3,5 milliárd forintos megtakarítás mellett jelentősen növelheti a rendszeresen halat fogyasztók számát is.

Az adócsökkentés mellett adminisztráció-könnyítő és a vállalkozások versenyképességét tovább növelő intézkedéseket is tartalmaz az adócsomag - közölte az NGM.

Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre. 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50 százalékos jövedékiadó-kedvezményt. Jelenleg csak a 8 ezer hektolitert vagy annál kevesebbet előállító sörfőzdék élhetnek ezzel.

A vállalkozásoknak elég lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bejelentkezniük, nem kell külön az önkormányzatnál. Az adóhivatal a jövőben nemcsak a bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is.

Tovább nő a munkavállalók lakhatásának támogatása. 2018-tól a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett annak 60, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40, a következő 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százaléka.

2018-tól feleannyi közterhet fizet az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik. Az érintett diákok ugyanis főállásúnak nem minősülő kisadózónak minősülnek, ezért a jelenlegi 50 ezer forint helyett az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetniük - hívta fel a figyelmet az NGM.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lenolajkence, 2017.05.03 12:58

Csak kérdezem, hogy a NAV honnan fogja tudni, hogy pl. nekem mint mg-i vállalkozónak az egyik telkem benyúlik egy másik önkormányzat illetékességi területére, hogy oda is bejelentkeztessen, mint iparűzési adóalanyt? Van olyan vállalkozó, akinek a NAV csak a székhelyét tudja, közben több, mint 10 önkormányzatnál is van földje a vállalkozónak, azaz mindenütt adóalany. Vagy "elég bejelentkezkni a Navhoz" és majd bírságolnak az önkormányzatok, mert a Nav oda nem küldte meg -infó hiányában- a bejelentkezésemet. Márpedig a helyi adótv. szerint a földterület is telephelynek minősül, tehát ahány helyen van földterületem, annyi felé kell megosztanom az adót, és természetesen bejelentkeznem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lenolajkence, 2017.05.03 12:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2017.05.03 12:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html