A jegybank közleményében felidézi: a Giro Zrt. legfrissebb, szeptember 7-én bevezetett fejlesztése a napközbeni utalások gyorsítása volt. A társaság által működtetett Bankközi Klíring Rendszer megnövelt számú elszámolási ciklusai biztosítják, hogy a napközben benyújtott átutalások hétfő óta átlagosan 2 óra helyett már 1 óra alatt jóváírásra kerülnek a címzettek bankszámláin.

Az utalások gyorsításának következő lépése a társaság tervei szerint az azonnali fizetési rendszer bevezetése lesz, az MNB és a Giro már meg is kezdte az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását és a lehetséges informatikai megoldások elemzését.

A konferencia előadói a közlemény szerint egyöntetűen kiemelték a Giro Zrt. 2015. január 1-jén végrehajtott, a bankközi utalásokra vonatkozó 20 százalékos díjcsökkentését, ami lehetővé tette az ügyfelek által a bankoknak fizetett díjak mérséklését.

A magyar pénzforgalom fejlettségét mérő mutatók még mindig jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országok eredményeitől. Ebben az előadók szerint Magyarországon a készpénzhasználatot kiváltó elektronikus fizetési módok elterjedése hozhat jelentős változást. A mobilfizetések elterjedése ugyanakkor csakis bankszektorszintű összefogással és a Giro Zrt. közreműködésével valósítható meg hatékonyan. A mobilfizetéseket támogató szolgáltatások bevezetése a Giro Zrt. tavaly ősszel publikált új stratégiájában is kiemelt célként szerepel.