A tavalyi, mintegy kétmilliárd euró közvetlen külföldi tőkebefektetésnél az idén többet remél a gazdasági tárca, ám vélhetően elmarad a 2008-as 3,4 milliárdtól - derült ki a minisztérium és az ITD Hungary Zrt. mai háttérbeszélgetésén.

Derűlátásra adhat okot, hogy az ITD az év első két és fél hónapjában 11 befektetési döntést hozott tető alá, összesen mintegy 500 millió euró értékben - ezzel 1800-2000 új munkahely jöhet létre. (A 2010 egészére vonatkozó prognózis persze nem egyenlő az időarányos eredmények egyszerű felszorzásával, azaz várhatóan lassulni fog a dinamika.)

Ebben a 11 projektben benne van az a kilencmilliárd forintos, német tulajdonoshoz köthető, továbbra sem nevesített autóipari k+f-projekt is, amelyről a Napi Gazdaság számolt be elsőként. E mellett informatikai, élelmiszeripari, szolgáltató, elektronikai gyártó cégek, illetve filmstúdió magyarországi befektetéséről született döntés.

További 41 projekt van folyamatban a befektetés-ösztönzési szervezetnél, a potenciális befektetők többsége a feldolgozóiparból, a turisztikai szektorból, a szolgáltatóiparból érkezett, de van k+f-fel és megújuló energiával foglalkozó cég is a meggyőzendők között - mondta Kilián Csaba, az ITD megbízott vezérigazgatója.

Mester Zoltán, az NFGM versenyképességért felelős szakállamtitkára hozzátette: az említett, félmilliárd eurónyi beruházáshoz 4-6 százalék, egyedi kormánydöntéssel (ekd)  megítélt állami támogatás tartozik. Tavaly tíz ekd-s beruházás kapott zöld utat, ezek mintegy 3200 új munkahelyet hoznak létre és a következő öt évben mintegy 1,3 milliárd euróval növelik Magyarország exportját.