A Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG) 2014 áprilisában az ukrajnai helyzet kapcsán több kérdést is feltett Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában - olvasható a kutatásban részt vevő Tárki sajtóanyagában.

Az adatokból az látszik, hogy leginkább a lengyelek tartanak Oroszországtól: majdnem minden ötödik lengyel válaszolt úgy, hogy véleménye szerint Oroszország teljes mértékben arra fog törekedni, hogy növelje befolyását a régióban (arányuk majdnem kétszerese a magyar és több mint négyszerese a szlovák adatoknak), és a lengyel válaszadók majdnem kétharmada vélekedik úgy, hogy Oroszországnak vannak ilyen céljai.

A legkevésbé a szlovák válaszadók tartanak Oroszország térnyerési szándékaitól, körükben a legmagasabb azok aránya, akik szerint ilyen veszély nem fenyeget. A három ország közül Magyarország áll középen: a magyar válaszadók tizede úgy vélekedik, hogy Oroszország teljes mértékben törekedni fog Kelet-Európa visszaszerzésére.

A magyarországi adatok részletes elemzése alapján azt mondhatjuk, hogy a városokban lakók (és különösen a budapestiek) gondolják úgy, hogy Oroszország ambíciója befolyásának visszaszerzése a régióban.

Továbbá, minél iskolázottabb valaki, annál inkább van véleménye a kérdésről, s annál kevésbé gondolja úgy, hogy Oroszországnak becsvágya lenne a hatalom visszaszerzése Európa azon része fölött ahol élünk.