Bár a reálgazdasági megfontolások már most lehetővé tennék a monetáris lazítást, ám rövid távon a kamat emelésének és csökkentésének irányába ható tényezők kioltják egymást - olvasható az MNB Jelentés az infláció alakulásáról legfrissebb negyedéves kiadványában. Mint azt a jelentés külön kiemeli, elsősorban Magyarország kedvezőtlen kockázati megítélése akadályozza a lazítást, vagyis kamatcsökkentésre akkor lesz esély, ha a kockázati prémium tartósan csökken és az inflációs alappályában is lassulás lesz érzékelhető. Az inflációs pályát az idén az áfa- és a jövedéki adóemelések tartják cél felett, míg jövőre a Széll Kálmán terv 2.0. intézkedései, ezért a márciusban várt jövő évi átlagos 3 százalékos pénzromlásról szóló prognózisát 3,5 százalékra emelte a jegybanki stáb. Leghamarabb jövő év végén vagy 2014 elején lesz elérhető a jegybank 3 százalékos célja, amennyiben a gazdaságot újabb árszintet emelő sokk nem éri.

Erre jó esély van, mivel az inflációs alapfolyamat javult: az adószűrt maginfláció a korábbinál jelzetthez képest alacsonyabb 2-2,5 százalékos sávban süllyedhet - jósolja a stáb - aminek legfőbb oka a belső kereslet tartós visszafogottsága. A gazdaság belső dinamikájának gyengélkedése miatt jelentősen javul az ország külső finanszírozási képessége, aminek köszönhetően 2013 végére akár 30 százalékkal is csökkenhet az ország legfőbb sérülékenységét okozó nettó külső adósságállomány.

Forrás: MNB

A jegybanki elemzés a korábbiakhoz képest gyengébb gazdasági teljesítményre számít. A márciusban prognosztizált stagnálás helyett most 0,8 százalékos visszaesés várnak az idei évre, míg jövőre 0,8 százalékos lehet a GDP-növekedés. A kilátásokat mind belső mind külső okok rontják: így a magasan ragadt munkanélküliség és a reálbérek csökkenése mellett a háztartások visszafogott kereslete. Közben a külső konjunktúra is gyengül, ami az egyetlen hazai húzóágazat, az exportszektor teljesítményét rontja. Ez a folyamat látszik a régiós összehasonlításban is alacsony beruházási aktivitásban, de az elemzői stáb szerint az idei évben a beruházások visszaesése elérheti a gödör alját, és az év második felében az idei év nagy autóipari beruházásai már pozitívan járulhatnak hozzá a mérleghez.

Forrás: MNB

Mindemellett nagy a bizonytalanság a beruházások körül, amit részben a kormányzati intézkedések okoznak. Például a tranzakciós illeték tovább csökkenti a bankok hitelaktivitását, miközben emeli a vállalatok termelési terheit. Utóbbit - a nyomott vásárlóerő miatt - nem tudják áthárítani a vásárlókra, ezért a vállalatok a munkabérek és a beruházások visszafogásával lesznek egyedül képesek alkalmazkodni. Emiatt 2014 közepéig várhatóan romlanak Magyarországon a vállalati profitkilátások, és gyenge marad a munkakereslet, de jó hír, hogy javul a munkaerőpiacon az aktivitási ráta, ami két év múlva elérheti az 58 százalékos szintet - az elemzés szerint.